Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Ukrainan sota on vaikuttanut asenteisiimme myönteisesti

Vaikka paluuta entiseen ei ole, voimme me suomalaiset kehittää maatamme ja palvella elämää turvallisin mielin. Ukrainan sodan vaikutukset asenteisiimme ovat päinvastoin olleet myönteisiä: Anomus Naton jäseneksi on lähetetty. Toiminta sodista kärsivien auttamiseksi on alkanut.

Omassa humanitäärisessä kriisissämme suuri merkitys on nyt ilmastonmuutoksen pysähdyttämisellä. Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Elli Aaltonen ja edeltäjänsä Pertti Torstila muistuttivat meitä Avun maailma -lehdessä tästä: Suomi on huoltovarmuuden kannalta jopa poikkeuksellisen herkkä, koska sijaitsemme Itämeren pussin perällä. Lisäksi Aaltonen ja Torstila nostavat esille turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanoton merkittävyyden.

Viisaana kansana olemme ottaneetkin nuo asiat yhteisen huolenpitomme kohteiksi. Erityisesti nuorisoa koskettavat ilmastonmuutoksen seuraukset, siis omakin tulevaisuus. Erityisesti nyt, kun tehdään suuria tulevaisuuteen tähtääviä muutoksia, pitää oppia tekemään entistä laajempaa yhteistyötä.

Valtaa väärin käyttäneitten pystyttämät kulissit romahtavat aikanaan.

Henkinen hyvinvointimme on sidoksissa älylliseen ymmärtämiseen, jossa vauraus nähdään taloudellista hyvinvointia avarampana ja vaikutuksiltaan merkittävämpänä kuin pelkkä talouskasvu.

Kun Ukrainassa nyt kohdistetaan julmia raakuuksia aseettomiin siviileihin ja lisäksi korona on hankaloittanut elämäämme, tuntuu, että kaiken päälle on laskeutunut samea, näkö- ja harkintakykyämme rajoittava pilvi. Raakuudet järkyttävät. Me suomalaiset olemme kuitenkin jaksaneet muistaa kokemuksiamme yhteistyön ja yhteisvastuun voimaannuttavista vaikutuksista.

Saavutetuista tuloksista ja turvatusta elämästämme pidämme hyvää huolta, ja päättäjämme ja valtionjohtomme toimivat aktiivisesti rauhantyön lisäämiseksi.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Perhe Yhtenäiseksi on toimintamalli, jonka on kehittänyt sosiaaliohjaaja Iida-Maria Bimberg. Sen vaikutuksesta Oulun kaupungin maahanmuuttajapalveluissa lastensuojelun asiakkuudet ovat puolittuneet ja perhetyön tarve laskenut miltei neljäsosaan aiemmasta. Mallista on kiinnostuttu laajemminkin Euroopassa. (Talentia 22.4. 2022)

Lohdutus, apu ja armo kuuluvat kaikille. Valtaa väärin käyttäneitten pystyttämät kulissit romahtavat aikanaan. Tunnetaitojen ja järjen yhteiskunnassa osataan käyttää tunteiden voimaa älyllisen ymmärtämisen rinnalla.

Kirjoittaja on sysmäläinen kirjailija.