Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Monipiippuinen Turkki on uhka

Turkki ei ole länsimainen demokratia. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo turkkilaismediassa, ettei Turkki pidä Ruotsin ja Suomen aikeita liittyä Natoon positiivisina. Erdogan kutsui Pohjoismaita ”terroristien majataloksi.”

Turkki on yksi Naton kiistanalaisimmista maista. Turkki tasapainottelee lännen ja idän välillä. Autoritaarinen kehitys on lähentänyt Venäjää ja Turkkia. Nato-maana Turkki on miehittänyt Kyproksen pohjoisosat, muuttunut presidentti Erdoğanin kaudella yhä itsevaltaisemmaksi, vainonnut maansa lehdistöä ja ostanut ilmatorjuntaohjuksia Venäjältä.

Turkki on myös yksi merkittävimmistä Nato-maista. Turkin armeija on Naton suurin heti Yhdysvaltojen jälkeen. Maan sijainti Iranin, Irakin, Syyrian ja Kaukasuksen entisten neuvostotasavaltojen naapurissa on keskeinen Eurooppaan suuntautuvien siirtolaisvirtojen hallitsemisessa. Maan lentotukikohdalla Etelä-Turkissa on merkittävä rooli Yhdysvaltojen operaatioille Lähi-idässä.

Erdoğan haluaa osoittaa, että hän on suuri johtaja, joka voi sanoa länsimaille mitä tahansa.

Erdoğanin Turkilla on pääsääntöisesti ollut myös varsin hyvät suhteet Putinin Venäjään. Autoritaarinen kehitys on lähentänyt maita keskenään. Molemmat valtionjohtajat ovat lujittaneet valtaansa esimerkiksi kaventamalla lehdistön vapautta.

Natolle taas Turkin tarjoamat maa- ja meritukikohdat, sen vahvat sotavoimat sekä strateginen maantieteellinen merkitys idän ja lännen välillä tekivät maasta tärkeän liittolaisen alueella.

Turkki pyrkii hyötymään tilanteesta. Erdoğan haluaa osoittaa, että hän on suuri johtaja, joka voi sanoa länsimaille mitä tahansa. Tämä on ihan oikeasti viestittelyä länsimaiden suuntaan siitä, että Turkin kantoja pitää kuunnella. Tällä saadaan huomio suunnattua kotimaasta muualle. Turkissa on tällä hetkellä 70 prosentin inflaatio, kansalaisten ostovoima romahtanut ja vuosi aikaa vaaleihin.

Suomessa julistetaan nyt, että ”paikkamme on Natossa, eli läntisten demokratioiden joukossa.” Viime maailmansodassa avuksi kelpasi Stalin. Nyt Natolla on Erdoğan. Nato perustettiin vuonna 1949 Stalinin suitsemiseksi. Saas nähdä tuleeko vielä puolustusliitto Turkin varalta.

Kirjoittaja on sotaveteraani.