Mielipide | Kasvisruokapäivä ei pidä koululaisten nälkää poissa

Heinolan hyvinvointilautakunta käsitteli viime viikolla kouluruokaa koskevaa valtuustoaloitetta. Myös tekninen lautakunta oli käsitellyt samaa asiaa huhtikuussa.

Alun perin asiaa piti käsitellä vain teknisessä lautakunnassa, koska tekninen toimiala tuottaa kouluruoan. Mutta ilmeisesti koska tekninen lautakunta äänesti asiasta niin sanotusti väärin kumoten viranhaltijoiden esityksen pakollisen kasvisruokapäivän säilyttämisestä, virkamiesjohto siirsi asian käsittelyn hyvinvointilautakuntaan.

Kyseisen valtuustoaloitteen alkuperäisenä kirjoittajana ja hyvinvointilautakuntaan kuuluvana nostaisin nyt esiin muutamia seikkoja.

Lautakunnissa viranhaltijoiden esityksenä on ollut, että viikoittainen pakollinen kasvisruokapäivä kouluissa säilytettäisiin. Tämä viranhaltijoiden esitys on kuitenkin puhdasta poliittista idealismia vailla realismia – lasten, nuorten ja perheiden kustannuksella.

Syöty kouluruoka on myös mitä kustannustehokkainta sosiaalityötä. Jossain perheissä se voi olla päivän ainoa lämmin ruoka lapselle tai nuorelle.

Viranhaltijat ovat asian valmistelussa hyvin tiedostaneet sen keskeisimmät seikat: on tärkeintä, että tarjottavat ateriat maistuvat oppilaille ja että ainoastaan syöty ruoka ravitsee oppilaita.

Samanaikaisesti viranhaltijat ovat hyvin tiedostaneet kasvisruoan huonon menekin oppilaiden keskuudessa. Viranhaltijat ovat jo vuosia kiinnittäneet huomiota tähän ilmiöön ja käsitelleet asiaa eri asiantuntijoiden kesken.

Tästä tiedollisesta ristiriidasta huolimatta viranhaltijat edelleen yrittävät kasvisruoan pakkosyöttämistä oppilaille.

Viranhaltioiden vuosikautisena, ja tämänhetkisenäkin, kompastuskivenä näyttää olevan, etteivät he kuuntele varsinaisia kouluruoan asiantuntijoita eli niitä, jotka sitä syövät.

Heinolan nuorisovaltuusto oli tehnyt asian lautakuntakäsittelyä varten oman kannanottonsa. Nuorisovaltuusto totesi muun muassa, ettei kouluissa tarjolla oleva kasvisruoka pidä oppilaiden nälkää koko koulupäivän ajan, ja toivoi, että tarjotun kasvisruoan rinnalla olisi aina liharuokavaihtoehto.

Näistä nuorisovaltuuston näkemyksistä ei ollut kuitenkaan tarttunut mitään viranhaltijoiden esitykseen lautakunnalle. Ja toisaalta samanaikaisesti viranhaltijat kuitenkin esittävät päätösehdotuksessaan ajatuksen, että oppilaita osallistettaisiin kouluruoan suunnitteluun.

Siitä, miten viranhaltijat nyt pyyhkivät pöytää nuorisovaltuuston kannanotolla ja näkemyksillä, tulee vahva tekopyhyyden vaikutelma.

Tulee myös vaikutelma, että tällainen nuorisovaltuusto on ylipäänsä tekopyhä viritys, jotta aikuiset itse voisivat pönöttää omahyväisinä siitä, miten hyvin nuorten asiat ovat järjestetty, kun kerran tällainenkin on olemassa nuoria varten.

Asian käsittely jatkuu syksyllä kaupunginvaltuustossa. Äänestäjien kannattaa silloin seurata, ketkä luottamushenkilöt kykenevät luottamaan siihen, mitä lapsi tai nuori kertoo näläntunteestaan koulupäivänä, ja ketkä luottamushenkilöt tietävät asianomaista lasta tai nuorta paremmin, milloin voi olla nälkä.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja hyvinvointilautakunnan varapuheenjohtaja (ps.).