Mielipide | On kiva valittaa, kun ruoka tulee ilmaiseksi

Jos lakiin on kirjattu, että koulussa saa ruuan ilmaiseksi, niin miksi silläkin pitää brassailla? Kasvisruokaa ja muuta höpöhöpöä.

Koulussa syödään kasvisruokaa, kotona nakkisämpylää ja kinkkupitsaa.

Vaativatko ikäihmiset laitoksissa kasvispäivän kerran viikossa? Eivät vaadi. He syövät sitä, mitä pöydässä on, ja useimmiten aika keppoista ruokaa. He eivät valita, jos apetta tulee ilmaiseksi.

Ikäihmisille ihan oikeasti tarjotaan monesti sellaisia appeita, että hirvittää. Söisitkö itse sammakonkudun näköistä soppaa, jota vihannessopaksi kutsutaan? Tuskinpa söisit.

Suomi pystyy kyllä tarjoamaan laadukasta kouluruokaa, mutta on kiva valittaa, kun se tulee ilmaiseksi. Pitäisiköhän kouluruoka laittaa maksulliseksi tai ottaa omat eväät kouluun mukaan?

On hurjaa lukea, että kouluruoka on huonoa. Hyvä, että koulussa saa edes sen ruuan.

Minusta tuntuu, että ruuan laittamisen – siis oikean hyvän ja maistuvan kotiruuan – aika on mennyt ohitse. Ei mikään ihme, kun katselee valmisruokien nimiä. Esimerkiksi lihapullia isoäidin tapaan ja tomaattikeittoa italialaiseen tyyliin. Kysynkin, milloinkohan laitoksissa tarjotaan sammakonreisiä, tuhatvuotisia munia, pässinkiveksiä tai naudanpötsimuhennosta?

Maailma on mennyt kummalliseksi. Maitoakin on sen sataa sorttia, samoin kaikkea muuta, ja aika usein näissä kasvistuotteissa on punainen lappu.

Minkään kunnan tai kaupungin rahat eivät riitä jokapäiväiseen herkkubuffetiin. Tavallinen kotiruoka oikein tehtynä on hyvää. On aina ollut ja tulee aina olemaan.

Kirjoittaja on hartolalainen.