Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Toivon, että löydämme valtuustossa yhdessä ratkaisukeinoja

Takana on itselle ensimmäinen vuosi valtuustotyöskentelyä. Paljon on opittu uusia asioita ja voikin sanoa, että takana on hyvin mielenkiintoinen vuosi.

Valtuustoon mahtuu paljon erilaisia mielipiteitä asiasta kuin asiasta, mutta on ollut hienoa nähdä, kuinka rakentavasti keskustelemalla ollaan monessa asiassa saatu rakennettua kaikille ”siedettäviä” päätöksiä. Kiitos tästä valtuutetuille. On selvää, ettei yksin möykkäämällä saa mitään asioita etenemään, päinvastoin.

Ensimmäiseen vuoteen on myös osunut tilanteita, joissa päätösten tekeminen on tuoretta valtuutettua jonkin verran ihmetyttänyt. Nyt jo meneillään oleva Siltakadun työmaa liikenneympyröineen ja talvella sähköllä lämmitettävine kaistoineen nuijittiin rivakasti läpi yhdessä teknisen lautakunnan kokouksessa.

Ei yksin möykkäämällä saa asioita etenemään.

Vaikka kaupunkimme taloutta rasittaa raskas velkataakka, niin yli kahden miljoonan hanke, johon saatiin onneksi Traficomilta 375 000 euroa tukea, meni läpi ja lyötiin lukkoon äänin 7–2. Omasta mielestäni noin hinnakas hanke tässä kohtaa oli täysin turha. Samaa mieltä kanssani oli vain lautakunnan puheenjohtaja Kai Pynnönen (ps.), jonka kanssa uskoimme, että uudistukseen uhrattavilla varoilla olisi ollut tässä tilanteessa tärkeämpääkin käyttöä.

Sitten taas kaupungille kuluton ja nuorisovaltuustonkin puoltama kouluruokailun monipuolistaminen on kiertänyt lautakunnasta toiseen, ja nyt, kun lopulta hyvinvointilautakunnasta saatiin ilmeisesti viranhaltijoille mieleinen päätös, se etenee vielä valtuustonkin esityslistalle ennen lopullista päätöstä.

Maalaisjärjellä ajateltuna luulisi, että Siltakadun uudistamista olisi näistä kahdesta käsitelty laajemmin, mutta noin se päätöksenteko vain menee ihan kaikkien asetustenkin mukaan. Ei kuitenkaan mielestäni kovinkaan järkevästi.

Nykyinen valtuusto joutuu vielä kovien päätösten eteen, kun maailmantilanteesta johtuen korot jatkavat nousuaan ja talousnäkymät synkkenevät. Uskon ja toivon kuitenkin, että löydämme valtuustossa yhdessä ratkaisukeinoja, joilla kaupunkimme velkataakkaa ei ainakaan enää kasvateta, vaan pyritään pikemminkin pienentämään.

Se tarkoittaa ainakin, ettei seuraavina vuosina ole varaa lyödä useita miljoonia ylimääräisiin katuremontteihin.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (ps.).