Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Antaako valtionpäämiehen katkeruus luvan hyökkäyssotaan?

Venäjän presidentti Vladimir Putinin sotaisaan käyttäytymiseen on arvioitu syitä julkisuudessakin. Presidentti Sauli Niinistö on muun muassa todennut, että Putin on katkeroitunut.

Tätä Niinistön Putin-kommenttia ei tarkemmin ole avattu. Voiko valtiojohtajan katkeruus antaa luvan siihen, että voidaan hyökätä toiseen maahan tappamaan ja tuhomaan, kuten nyt Ukrainassa on nähty?

Kun toinen maailman sota päättyi 1945 Adolf Hitlerin johtaman Saksan antautumiseen, heräteltiin toiveita, ettei toista Hitleriä enää Eurooppaan tule. Sodan jälkeen 1949 perustettiin Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato, jonka jäseneksi Suomi ja Ruotsi ovat Venäjän hyökkäyksen takia hakeutumassa.

Uutisten mukaan Venäjän on siirtänyt sotajoukkojaan ja kalustoaan Suomen rajoilta Ukrainan rintamalle. Tämä ennakoi, ettei Putin ole lähdössä Ukrainasta. Kun vielä Venäjän ilmoittamat Putinin kannatusluvut ovat vain nousseet, on Ukrainassa rauha kaukainen haave.

Yhtenäinen länsi on Ukrainan turva, mutta mitä tapahtuu, kun sotatoimet päättyvät. Kellä maksatetaan Venäjän aiheuttamat tuhot ja Ukrainan jälleen rakentaminen? Miten käy lännen asettamille pakotteille? Joutuvatko sotarikolliset vastuuseen teoistaan?

Senkin näemme vasta sodan jälkeen, mitä länsijohtajat ovat Venäjän hyökkäyssodasta ja sitä edeltäneestä diplomatiastaan oppineet. Palautuuko lännen luottamus Venäjän nykyjohtoon?