Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vihreät niityt luovat huoltovarmuutta

Tangomarkkinat synnytti taas kaksi uutta kuninkaallista prinsseineen ja prinsessoineen. Tänä vuonna enemmän kuin koskaan yleisö peräsi tapahtuman puhdasoppisuutta.

Tottahan se on, että rock sopii Tangomarkkinoille yhtä hyvin kuin Haloo Helsinki Savonlinnaan tai Poriin. Tähän on tultu tapahtumien jouduttua tinkimään omista arvoistaan talouden pakottamina.

Yhä useampaan tapahtumaan liittyy ulkomainen kumppanuus ja pääoma, joilla on oikeus edistää vain omaa talouttaan. Hyvinvointia ei rahoiteta liikevaihdolla, vaan Suomeen jäävällä katteella.

Luovan talouden ammattiväki ehti jo herätä toiveikkuuteen, kun Tapahtumateollisuus ry hämmästytti elinkeinoministerin tapahtumien miljardien taloudesta. Tämän lisänä tapahtumat tuottavat alueen yrityksille moninkertaisesti, ja niiden vaikutus artistien brändeihin on investointia tulevaisuuteen.

Esimerkiksi, kun löysimme Jaakko Tepon 1979 Nilsiän vitsifestivaaleilta, syntyi uutta historiaa ja satoja miljoonia verotuloja liiketoiminnoista sekä pubikeikoilla juoduista oluista. Nyt enää muutama kassamagneetiksi trimmattu tähti kiertää ja rahastaa aluetalouksia tähtitieteellisillä laskutuksilla.

Muiden taiteilijoiden talous ja tähteys himmenee, entiset kuninkaalliset ja kisavoittajat mukaan luettuina. Pikarahastus ja kertakäyttökulttuuri kuivattavat luovuuden lähteet, sillä määrää ja laatua syntyy vain määrään ja laatuun panostamalla.

Ulkomaisten toimijoiden ei ole mieltä satsata Suomeen jäävään tuottavuuteen. Siksi vitsit ovat vähissä, eikä humppa tuo taloutta Lappeenrantaan.

Ministerien täytyy voida selvittää, minkä maalainen ketunhäntä milläkin lobbarilla on kainalossaan! Valtaosa valtion viihteelle tarjoamista lääkityksistä menee väärään kurkkuun. Suomen Luova Talous (Sult) ry ja sen jäsen Solo ry ajavat puhtaasti Suomen etua. Voittoa olisi jo se, että täytetään tyhjä tila, jonka nykyinen ryöstöviljely jättää hyödyntämättä.

Viihteeseen sijoitettu euro tulee monella tavoin ja monikymmenkertaisesti valtiolle takaisin, mutta tämä edellyttää päättäjiltä laajempaa ymmärtämistä ja sitoutumista kotimarkkinakehittämiseen.

Kirjoittaja on Poptori oy:n toimitusjohtaja ja Sult ry:n hallituksen jäsen.