Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kehitys ohittaa Heinolan, olisi aika korjata heikkouksia

Heinolassa on paljon hyvää, toimivaa ja palvelevaa. Täällä aina asuneina emme aina huomaa, että kehitys ohittaa Heinolan, olisi aika korjata heikkouksia.

Heinäkuun kahtena ensimmäisenä viikkona vietin matkalaukku-hotellielämää jokseenkin puolessa Suomessa. Hämmästellen jouduin toteamaan, miten suuret ihmisjoukot olivat mukana tanssiaisissa. Kuuden kaupungin monelle tanssipaikalle riitti pyörijöitä tungokseen saakka. Omat jalat eivät pysyneet mukana kiihkeissä rytmeissä.

Kaksi kaupungeista oli Heinolaa pienempiä, mutta niiden usealla tanssipaikalla oli paljon ihmisiä kesäisen ajanvietteen parissa. Näkymää selitettiin kesällä ja ihmisten vilkkaalla liikkumisella. Heinola taapertaa tässä asiassa lapsen kengissä, aloitteleva tai kokenut tanssin ystävä ei juurikaan löydä paikkaa, jossa saisi pyörähtää parketilla.

Kokemukset kuudesta hotellista kertoivat, että niiltä vaaditaan tasoa. Tämän ajan ihminen haluaa rahoilleen vastinetta. Selvitin, mikä olisi hotellin hyvä varustus: Ilmastointi (viileän ja lämpimän mahdollisuuksin), pesuhuone, jossa suihku, hiusten kuivaus ja kookas peili, wc, jossa bidee ja välinelokerot, hyvin varusteltu minibaarin jääkaappi, kunnon mikroaaltouuni, ikkunoiden pimennys, vuoteessa mahdollisuus peitteen vaihteluun, kookkaalla ruudulla varustettu älytelevisio, puhelimessa hotellin sisäisten numeroiden lisäksi pääsy yleiseen verkkoon, ohjelehti hotellin palveluista ja paikkakunnan tärkeimmät puhelinnumerot.

Nämä löytyivät parhaiten Mikkelin keskeltä, sieltäkin puuttui jotain, joka toisessa oli. Yhden hotellin olisi ollut paras käyttää nimeä matkustajakoti. Heinolassa olen kokenut olevan yhden mitat täyttävän hotellin.

Heinola taapertaa tässä asiassa lapsen kengissä.

Matka antoi tilaisuuden olla mukana neljän kesäteatterin esityksessä. Kesä avaa suomalaisten syvimmät hengenlahjat luomaan esityksiä, jotka rikastuttavat paikallista kulttuurielämää. Maaseudun pieni kaupunki (5 700 asukasta), oli loihtinut harrastajat tuomaan esille ajan kiperiä kysymyksiä huumorilla höystäen. Esitys ei ollut minun kokemanani hohdokas, mutta paikalliset olivat haltioituneita.

Mikä lienee ajamassa siihen, että asiaa harrastavat näytelmien kirjoittajat sortuvat aina antamaan sanoja repliikkeihin, joissa toistuvat samat vanhat sukkeluudet ja sanaleikit.

Mikkelin teatterilla oli jo laajempi harrastajien joukko, mikä näkyi suoritusten tasossa. Paikkana Naisvuoren huippu oli omaa luokkaansa.

Meidän oma teatterimme nousee rakenteillaan ja tämän kesän esityksellään ykköseksi. Ammattinäyttelijät kykenevät puristamaan repliikkeihin ja rooleihin kaiken mahdollisen eleillä, liikkeillä, äänenkäytöllä ja lavakäytöksellä. Täysi katsomo antoi esityksestä raikuvat aplodit.

Miten teatterimme saataisiin seinin ja katoin varustetuksi teatteritaloksi, jolloin esityksiä voisi olla ympäri vuoden ja paikalliset harrastajat saisivat tilaisuuden hoitaa kykyjään.

Viimeisenä vaikein ja pahin Heinolan heikkouksista. Keskustan tiivis ruutukatujen alue sulloo liikenteen kapeille kaduille pienelle alueelle. Kun P-tiloja on vähän, täyttyvät katuvarret molemmin puolin valtion lypsylehmistä, autoista.

Liikenteen pitäisi jokseenkin jokaisella kadulla sujua molempiin suuntiin, siitä aiheutuu soppa, jossa autolla liikkuja on lujilla. Varmaan kohtaavien autojen kuljettajat ovat jännityksessä, milloin kolahtaa.

Kesäteatterin esitysten aikana harhailivat monet kaukana etsimässä autolleen paikkaa, ehkä kiroilen. Saattaa olla, että ainut ratkaisu on lopulta kokemani parkkihalli Lahden, Mikkelin ja Kuopion torien alla.

Keskustan heikko yleisön käytössä oleva wc saisi ratkaisun. Jospa joskus rahahanat ja mielipiteet taipuvat.

Kirjoittaja on rovasti Heinolasta.