Mielipide | Hävikin karsimisesta suurimmat säästöt

Kotitalouksien suurin säästöä aiheuttava toimenpide on ruokahävikin pienentäminen. Tutkimusten mukaan kotitalouksien keskimääräinen ruokahävikki on noin 20 prosenttia. Hävikkiä voidaan vähentää suunnittelemalla viikon ruokalista ennakkoon ennen kauppaan menoa ja tarkistamalla, mitä jääkaapissa ja pakastimessa on: oikeat ostomäärät, hamstrata ei kannata, kaupat ovat auki joka päivä.

Oman kaupan nettisivuilta kannattaa tarkistaa tarjoukset kauppapäivänä ja hyödyntää ne ruokalistassa. Kannattaa muistaa, että viimeinen myyntipäivä ei tarkoita viimeistä käyttöpäivää. Kannattaa hyödyntää myös ostot suoraan tuottajilta, jos niitä on lähiseudulla.

Kotona valmistettu ruoka on monesti terveellisempää ja edullisempaa kuin valmisruoat, einekset. Marttojen nettisivuilta löytyy hyviä säästövinkkejä. Metsämarjojen kerääminen helpottaa ruokakustannuksia ja parantaa kerääjän kuntoa.

Kerrostaloasukas voi vuokrata kasvimaan kunnalta ja omakotiasuja voi hyödyntää pihassaan kasvimaata, teko-ohjeet löytyvät Marttojen sivuilta. Järkevällä kotikalastuksella vaikutetaan myös perheen ruokakustannuksiin ja ruoan terveellisyyteen.

Kaupan hävikkiä pienentämällä vältetään osa ruoan hinnankorotuksista. Ruokakaupan hävikki vaihtelee tuoteryhmästä riippuen 2–6 prosenttia. Hävikkiä pienentävät valikoimien supistaminen, rinnakkaistuotteiden karsiminen, kotimaisuuden suosiminen, oikeat tilausmäärät menekin mukaan, oikeat säilytyslämpötilat, ovelliset kylmähyllyt, nopea reagointi päiväysten vanhenemiseen.

Kannattaa myös vähentää hävikkiä aiheuttaneiden tuotteiden toimituspäiviä. Ilmoitetaan niistä hyllynreunassa esimerkiksi näin: ”Mustamakkaraa tulee aina perjantaisin”. Tiedostetaan, miten eri viikonpäivät vaikuttavat tuotteen menekkiin. Lahjoitetaan ”pakollinen” hävikki niitä hyödyntäville järjestöille ja yhdistyksille.

Näillä kotitalouksien ja kaupan hävikkiä pienentävillä toimenpiteillä hillitään osaltaan ruokakustannusten nousua. Ei tarvita valtion tukiaisia.

Kirjoittaja on lahtelainen.