Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi Heinola myy terveyskeskusta ja Hopeasiltaa?

”Kunnan tehtävä ei ole mainostaa itseään kuntalaisille, kunnan pitää kertoa rehellisesti mitä päätöksenteossa tapahtuu”, totesi Itä-Häme pääkirjoituksessaan 21.4.2022. Odotellessamme kaupunginhallituksen vastausta otsikossa esitettyyn kysymykseen, rohkenemme seuraavassa pohdiskella asian taustoja.

Kaupunki on kahdella edellisellä valtuustokaudella investoinut seiniin SM-tason vauhdilla ja velaksi. Runsaassa kymmenessä vuodessa rakennuksiin, katuihin ja putkiin ynnä muihin käytetty velkaraha on asukasta kohden laskettuna kaksinkertaistanut käyttöomaisuutemme eli sen, jota tarvitsemme kaupunkilaisille tuotettaviin palveluihin.

Nyt olemme itse aiheuttamassamme tilanteessa, jossa omaisuudestamme johtuvat vuosimenot ovat niin suuret, että niiden hoitamiseen tarvitaan myös energiarahaston tuotot, jotta tilinpäätökset saadaan plusmerkkisiksi. Velat ovatkin muuttuneet ylisuureksi käyttöomaisuudeksi, jonka menot estävät energiarahaston tuottojen käytön alkuperäiseen tarkoitukseen eli investointien ja velkojen maksamiseen. Ja kierre jatkuu. Uudet investoinnit tehdään velaksi ja vanhat velat maksetaan pois uudella velalla.

Neuvottelutuloksen on kelvattava myös heinolalaisille.

Kaupunginhallitus yrittää selvitä pälkähästä pistämällä terveyskeskuksen ja Hopeasillan myyntiin. Vaikka yritys onnistuisi, ei se ratkaise tilannetta, koska terveyskeskus ja Hopeasilta ovat arvoltaan vain kahdeksan prosenttia käyttöomaisuudestamme.

Mitä terveyskeskuksen ja Hopeasillan myynti merkitsee kaupunkilaisille? Kaupunki otaksuu, että rakennuksista kiinnostuu kiinteistösijoittaja. Kiinteistösijoittaja odottaa, että ensisijaisesti Päijät-Hämeen hyvinvointialue vuokraa rakennukset hinnalla, joka takaa tietyssä ajassa 7–10 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle.

”On pyrittävä neuvottelemaan sekä kauppa-, että vuokrasopimus, joka kelpaa molemmille osapuolille”, sanoo myyntiä valmisteleva hankepäällikkö Heikki Mäkilä Itä-Hämeessä 9.8.

Neuvottelutuloksen on kelvattava myös heinolalaisille. Mäkilä puhuu valtuustolle ennen kauppaa tulevasta vaikutusten kokonaisarvioinnista, mikä viittaa yllä kirjoittamaamme, mutta jättää myyntihinnan mainitsematta. Rakennusten tasearvoista tiedämme, että sen pitäisi olla lähes 15 miljoonaa, jotta kaupunkilaiset saisivat edes sen, minkä joutuvat rakennusten jäännösarvosta veroina maksamaan.

Valistunut kysymys on, miksi kaupunki ei itse vuokraa terveyskeskusta ja Hopeasiltaa? Miksi se ei neuvottele Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kanssa 3+1 vuoden aikana pysyvää kumppanuussuhdetta, joka takaisi kaupunkilaisille laadukkaat palvelut koko vuosikymmeneksi?

Näihinkin kysymyksiin odotamme vastauksia, Heinolan kaupunginhallitus.

Kirjoittajat edustavat Heinolan puolesta -ryhmää.