Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen joulukaupungin tila huolestuttaa

Heinolan kaupunginhallitus julisti 2011 Heinolan Kaupunkisydän ry:n esityksestä Suomen joulupuukaupungiksi. Heinolassa oli silloin yli sata valaistua joulupuuta eli eniten koko Suomessa. Joulupuukaupungin synnyttämisessä olivat vahvasti mukana kaupungin puutarhuri Pekka Javanainen, Sähkö Lukkarinen ja tämän tekstin kirjoittaja.

Joulupuukaupungin emokuusi on Rantapuistossa komeileva albertanvalkokuusi, sarjassaan Suomen suurin. Heinolan yrittäjien edustajat kustansivat torin ympäristön puiden jouluvalot. Kaupunki valaisi omia kuusiaan puistoissa ja omakotiasujat omia kuusiaan pihallaan. Valaistus hoidettiin edullisilla led-valoilla.

Joulunavaukset aloitettiin Rantapuistosta emokuusen juurelta joululaulujen kera. Lyhtykulkueena marssittiin sieltä torille. Ensimmäisen Suomen joulupuukaupungin yli sataan joulupuuhun valot sytytti 3.12.2011 illalla silloinen presidenttiehdokas Sauli Niinistö. Joululaulujen esilaulajana toimi kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen. Tori oli väkeä pullollaan ja tunnelma taivaissa. Tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Timo Erkkilä.

Uskon että tällä hetkellä valaistuja joulupuita on reilusti yli 200. Aikaisemmin, kun matkailija tuli torille, hän näki, mitä joulupuukaupunki tarkoitti. Lähes kaikki torin varren puut olivat jouluvalaistuja. Nyt kun torilta kaadettiin puita ja osasta poistettiin vanhentuneet valot, Suomen joulupuukaupunki ei ole eikä näy torilla, kaupungin sydämessä.

Nyt kannattaa siistiä Torikahvilan viereiset puut ja Kirkkokadun puolella olevat puut ja valaista ne led-valoilla ja aikakellolla eli ne palavat vain pimeällä. Samoin torin ja parkkialueen välillä olevat pensasmaiset puut. Torin laitaan vois myös pystyttää infotaulun Suomen Joulupuukaupungin synnystä.

Heinolassa talvella ei ole moniakaan tapahtumia, siksi Suomen Joulupuukaupunkia kannattaisi tuoda esille myös kaupungin markkinoinnissa. Joulunavaustapahtumissa kannattaisi myös kunnioittaa perinteitä. Kaupungin organisaatiossa pitää nimetä vastuuhenkilö Joulupuukaupungin valojen ylläpitoon, kehittämiseen ja hyödyntämiseen.