Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Talven sähkölaskut hiertävät, vaikkei niitä ole lähetettykään

Ne ovat edessä olevat, joista ei ole vielä muuta kuin uumoiluja, kuinka suolasia ne ovat, kunhan sähköntoimittajat niitä pääsevät väsäämään. Eikö nyt olisi valtiovallan syytä puuttua sähkön hinnoitteluun?

Se tiedetään, paljonko kilowatti maksaa atomivoimaloissa tuotettuna. Pohjoisen koskivoima on samoin tiedossa, sekä hiilivoimaloissa tuotettu kilowatti. Sähköyhtiöillä pitäisi olla nämä tuotetut kilowatit laskutuksessa lisättynä tuotantokuluilla.

Nyt oletetaan, että sähköyhtiöt "kuorii kerman päältä", ja niillä ei ole mitään sähkön tuotantokustannuksia laskutuksessaan. Nyt pitäisi jo laittaa seisomaan jätettyjä hiilivoimaloita tuotantokuntoon kaiken varalle.

Mikäli tulee leuto talvi, voi olla, että näitä varavoimaloita ei tarvita lainkaan, mutta tämä olisi sähkön riittävyyden varmistuskeino. Yksi kysymysmerkki on myös Olkiluodon kolmosvoimala, saadaanko se tuottamaan häiriötöntä sähköä talvella.

Sähkökatkoja on ilmeisesti tulossa, mikäli meillä ei tuotantoyksiköt ole kaikki valmiina? Niin meillä oli 1970-luvullakin muistaakseni, mutta silloin ei sähkön hinta noussut pilviin. Eikä sen tarvitse nousta nytkään, kunhan valtiovalta pitää sen kurissa.