Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Koulutusala ei kaipaa tempoilevaa päätöksentekoa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt ammatillisen koulutuksen rahoitusmalliin äkillisiä muutoksia, joita oppilaitokset ja työnantajat voimakkaasti vastustavat. Nuorten ja aikuisten rahoitus eriytettäisiin uudestaan. Yhtenäistäminen tehtiin vain muutama vuosi sitten.

Ammatillisessa koulutuksessa yli puolet opiskelijoista on aikuisia. Aikuisten ja nuorten oppimistavoitteet ovat samat ja lakiin oppilaitoksille kirjattu tehtävä on yhteinen.

Työvoimapulasta kärsivät suomalaiset työnantajat eivät katso hyvällä muutoksia, jotka vaarantavat aikuisten kouluttautumisen ammattiin sekä jatkuvan oppimisen tarjonnan.

Lisäksi tempoilevat muutokset vetävät maton työnsä hyvin hoitaneiden kouluttajien jalkojen alta. Oppilaitokset ovat joutuneet sopeutumaan suuriin muutoksiin viime vuosina.

Jos rahoitusmalli olisi pakko uudistaa oppivelvollisten nuorten koulutuksen turvaamiseksi, miksi muutosta ei esitetty, kun oppivelvollisuuslait vietiin eduskuntaan? Kuulostaa, että päättäjille myytiin auto ilman renkaita – nyt täytyy ostaa vielä toinen paketti. Onneksi nuorten koulutustavoitteet voidaan turvata nykyiselläkin rahoitusmallilla.

Masentavaa on, että hallituspuolueet tekivät budjettiriihessään päätöksen jatkaa hankkeen edistämistä, vaikka opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole tehnyt lausuntokierroksesta vielä yhteenvetoa. Lausunnoista valtaosa oli kielteisiä.

Missä on tietoon perustuva päätöksenteko, jota hallitusohjelma lupaa? Kuunteleeko ministeriö lainkaan koulutuskentän ja työnantajien ääntä?

Kirjoittaja on Sivistystyönantajat ry:n johtaja.