Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Anna lapselle lapsuus ja vanhukselle rauha

Mikä meihin ja meidän aikaamme on mennyt, että monelta taholta kuuluu arjen keskeltä, miten asiat ovat kumollaan. Taakse on jäänyt aika, jolloin ihminen sai kasvaessaan löytää sen, mikä oli ikäkaudelle ominaista. Tänään on niillä, jotka lähestyvät kouluikää, tai ovat jo aloittaneet, suuria paineita elää aikaa nopeasti.

Mitä vanhemmat ajattelevat, kun kiirehtivät kuin saamaan lapset nopeasti pois hoidostaan. Tähän päätelmään tulee, kun näkee, miten alle kouluiän oleva tyttö on puettu, maalattu ja kiharrettu paljon edelle ikäkauden normaalista tasosta. Pojilla taas tiukkoja farkkuja, leijonakampauksia ja aikuisen puheenparsi.

On aika ryhdistäytyä ja korjata vaurioita.

Tätä en ole vahvistanut kovin laajalla otoksella, mutta kattaa se monia havaintoja Lahdesta, Heinolasta, Keski-Suomesta, Savosta ja Kymestä. Linja on selvä: lapsilta riistetään lapsuus.

Lapsuuteen kuuluu leikki-ikä, alle kouluiän, varhaislapsuus ja alkava murroksen aavistelu. Suuri Jumala on säätänyt kehityksen ajat ja rajat, joihin pitäisi sopeutua ja antaa sopeutua. Saattaa olla, että tällä kohdalla koetaan syyllisyyttä; on aika ryhdistäytyä ja korjata vaurioita.

Vanha ihminen tarvitsee tilaa elää omaa elämäänsä, mutta rikastumisen himossa heitä eristetään hoitolaitoksiin, myydään koti ja kaikki henkilökohtainen omaisuus pois. Jopa koulutodistukset, kirjat ja vaatteet katoavat julman himon kitaan. Usein sen saavat kokea molemmat vanhemmat.

Olen ollut yhteydessä yliopistoon ja esittänyt, että näitä ilmiöitä tutkitaan ja asetetaan tieteellisesti laajempaan viitekehykseen.

Kirjoittaja on heinolalainen rovasti.