Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Meitä odotetaan jo Natoon, ja maastamme tulee puolustusliiton tärkeä toimija

Liittymisprosessimme Natoon on edennyt hyvin. Oma ennakkoarvioni piti ainakin ensimmäiseltä osalta paikkansa. Nato-hakemus oli jätetty ennen kuin keväällä puissa oli lehdet. Totesin silloin, että olemme tämän myötä Natossa ennen kuin lehti jälleen puusta putoaa.

Voi hyvin olla, että jälkimmäinen osa ei arvioissani kuitenkaan aivan toteudu. Tätä kirjoittaessani puut ovat vielä toki vihreitä ja 27 Nato-maata 30:stä on hakemuksemme hyväksynyt, mutta ratifiointia odotetaan vielä Slovakialta, Unkarilta ja Turkilta.

Olen varma, että myös hakemuksemme omalle sisä- ja myös Yhdysvaltain-politiikalleen alistanut Turkki tulee hyväksymään. Turkki hyväksyy lopulta myös Ruotsin mukaan. Liitymmekö yhtä aikaa lopulta Natoon, ei välttämättä toteudu, sillä Turkin esille nostamat muut ongelmat kohdistuvat nimenomaan Ruotsiin.

Meillä ei ole kuitenkaan enää toista kertaa mahdollisuutta jäädä odottamaan Ruotsia, vaan liittymisemme tulee viedä lopulliseen maaliin niin nopeasti, kuin se vain on mahdollista.

Vierailimme puolustuspolitiikan aiheiden ympärillä Ranskan Pariisissa syyskuun puolivälissä. Puolustusvaliokunnan matkan, johon osallistuimme Hämeestä valiokunnan varapuheenjohtajan Jari Ronkaisen (ps.) kanssa, tarkoitus oli viedä myös Lontooseen, mutta tuo osuus siirtyi kuningattaren kuoleman johdosta myöhempään ajankohtaan.

Lopulta varmin turva on aina oma uskottava puolustus.

Ranskan tapaamiset kuitenkin onnistuivat ja voin sanoa, että meitä jo odotetaan Natoon. Nato-maat laajasti, Ranska mukaan lukien, siis näkee liittymisemme niin, että me tulemme olemaan Natossa lisäturvallisuuden tuottaja. Aiemmin 2000-luvulla mukaan liittyneistä maista monet nimittäin ovat olleet enemmänkin turvallisuuden kuluttajia.

Historiamme siis tunnetaan, mutta myös se, miten hyvässä kunnossa maamme puolustusvoimat ovat. Iskukyky, myös perinteisessä sodassa, on pidetty kunnossa. Sotilaamme ovat osaavia ja motivoituneita ja tämä koskee myös laajaa reserviämme.

Vapaaehtoista maanpuolustustyötämme seurataan mielenkiinnolla koko Natossa ,ja läntisen maailman korkein maanpuolustustahto kerää kiitosta ja lähes kateellisuutta. Meillä pinkka on kunnossa.

Pariisissakin kaikki toivomamme tapaamiset järjestyivät, jopa hallinnon korkeimmalta tasolta. Aiheet Nato-prosessistamme maamme puolustusvoimiin kiinnostivat laajasti ja Venäjä-osaamisemme kuin myös Venäjän ja Ukrainan sodan tilanne ja sen tulevaisuuden erilaiset skenaariot.

Tapaamisia oli muun muassa maanpuolustuskorkeakoululla, sotakorkeakoululla, kansalliskokouksen puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Thomas Gassiloudin, valtiollisen turvallisuuden johtajan Nicolas de Maistren, prikaatikenraali Damien Wallaertin, kansainvälisten suhteiden osastopäällikkö Alice Guitton ja senaatin ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Christian Gambon’n kanssa.

Yhteistä kaikissa tapaamisissa oli korkea kunnioitus Suomea kohtaan. Naton rinnalla ranskalaiset halusivat alleviivata jatkossakin myös Euroopan oman puolustuspolitiikan syventämisen tärkeyttä, mutta myös kahdenvälistä puolustuspolitiikkaa. Myös yhteinen harjoitustoiminta on jo laajentunut ja tulee laajenemaan edelleen. Tässäkin me olemme omalta osaltamme antajina esimerkiksi arktisen sodankäynnin osaajina.

Christian Gambon’n twiitti tapaamisemme jälkeen kertoi olennaisimman: ”Tämä rohkea Venäjän rajanaapurimaa on päättänyt liittyä Natoon. Ranska antaa sille ystävällisen ja rajattoman tukensa.”

Suomea siis odotetaan jo Natoon ja Nato-Suomi tulee olemaan tärkeä toimija puolustusliitossa. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeä pitää mielessä, että kaikkein vaikeimmassa tilanteessa lopulta varmin turva on aina oma uskottava puolustus. Siksi meidän tulee jatkossakin, Nato-maanakin, pitää huolta ja määrätietoisesti kehittää omia puolustusvoimiamme.

Kirjoittaja on kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen ja valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen (kok.).