Mielipide | Älkää antako periksi, hoitajat

Hoitajat tekevät arvokasta työtä pienellä palkalla ja saavat aina kuulla: Olet valinnut kutsumusammatin. Ei hyvää päivää, että rakastaa työtään, opiskelee ja jatkokouluttautuu, pitää yllä ammattitaitoaan ja palkka, joka työstä saadaan, on minimaalinen.

Liian kauan naisemme ja myös miehemme, jotka ammatissa toimivat, ovat palkkakuopassa olleet. Siksi on hyvä, että alalle tulee myös miehiä. He edes uskaltavat sanoa: Nyt riittää tämä ei toimi, lisää liksaa. Elämme maailmassa, jossa jok'ikinen päivä jokin tuote tai palvelu kallistuu.

Olemme saaneet Suomeen suurella taistelulla lakko-oikeuden. Se on vahva ase näitä ylimielisiä herroja vastaan, jotka sikarinhuuruisissa huoneissaan päättävät muun muassa palkoista.

Kysynkin, haluaako maamme nimeltä Suomi laittaa hoitajamme polvilleen anelemaan lisää liksaa? Ei todellakaan se näin mene. Aikaisemmat ovat taisteluillaan saaneet aikaan aseen, jota käyttää. Se on lakko, ja nyt jos koskaan on sitä käytettävä.

Miettikää, kuinka paljon hoitajia on kaikonnut muualle töihin ja pakannut kimpsunsa ja kampsunsa ja vaihtanut maata. Tätäkö me haluamme? Meillä on ikääntyvä kansa ja hoitajapula. Hävettää, millaista sakkia eduskunnassa istuu.

Jo taannoinen asiaohjelma näytti, miten joku miesjohtaja hyvin alentavasti kohteli hoitajaa, mutta hoitaja lateli faktoja tiskiin tyynen rauhallisesti, niin kuin kuuluu. Eihän tämä voi Suomessa näin mennä, että jos sinulla jalkovälissä toisenlaiset vehkeet, niin palkkauskin on erilainen.

Elämme 2000-lukua ja hoitajien palkat ovat laahanneet jo kauan jäljessä. On aika sanoa, riittää. Periksi ei nyt tule antaa.

Kirjoittaja on hartolalainen.