Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Meiltä puuttuu joka kunnassa toimiva turvallisuusjärjestö

Suomen turvallisuuspolitiikan tavoitteena on Suomen itsenäisyyden ja yhteiskunnan demokraattisten perusarvojen säilyttäminen sekä kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Lahden seutua ja Päijät-Hämettä asia koskettaa erityisen paljon. EU:n ulkorajalle on vain noin sata kilometriä.

Turvallisuuspolitiikassa maan johdon rooli liittyy pääosin ulkosuhteiden hoitoon. Kansainvälisten suhteiden hoitamisessa olemme onnistuneet pääosin erinomaisesti koko itsenäisyytemme ajan. Vuosina 1991–2012 ja joidenkin päättäjien osalta aina tämän vuoden alkuun saakka esiintyi harkitsematonta sinisilmäisyyttä lähialueen turvallisuuteen liittyen. Maamme ulkopolitiikassa on enemmän onnistumisia kuin epäonnistumisia.

Meidän pitää muuttaa kaksoiskansalaisuutta koskevaa lainsäädäntöä ja kiinteistöjen omistuksen mahdollisuutta EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta. Meillä ei ole lähitulevaisuudessa perusteita kohdella venäjän kansalaisia samalla tavalla kuin EU-kansalaisia. Olemme tehneet asian suhteen virheitä.

Viisumikäytännöissä EU:n ulkorajojen eri maissa on järkevää toimia keskenään samalla tavalla. Baltian maat ja Puola ovat tällä hetkellä paremmin hereillä tilanteesta kuin Suomi.

Miehistön asevelvollisuutta tulee jatkaa 55 ikävuoteen asti.

Turvallisuuspolitiikan uskottava kivijalka luodaan meidän kaikkien toimesta. Tuleva Naton jäsenyys ei poista oman vahvan ja reserviin perustuvan itsenäisen puolustuksen tarvetta. Voimme vahvistaa puolustusta ulottamalla kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia sotilaalliseen maanpuolustukseen myös naisille.

Hyvän terveyden omaavien reservinupseerien ja -aliupseerien asevelvollisuutta kannattaa jatkaa 65 ikävuoteen saakka, miehistön osalta 55 ikävuoteen asti.

Maassamme toimii useita maanpuolustusjärjestöjä. Siitä huolimatta meidän kannattaa mielestäni ottaa oppia menneestä. Meiltä puuttuu jokaisessa kunnassa toimiva kansalaisten aktiivisuuteen perustuva yleinen turvallisuusjärjestö.

Suojeluskuntien tarkoituksena oli hallituksen ohjeiden mukaan edistää kansan puolustuskuntoisuutta sekä turvata laillista yhteiskuntajärjestystä. Suojeluskunnat antoivat sotilaallista kasvatusta, edistivät liikuntaa ja kansalaiskunnon kasvamista, toimivat varsinaisen armeijan tukena ja avustivat pyydettäessä järjestysviranomaisia. Lotta Svärd oli naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö.

Mielestäni tarvitsisimme samantyyppisen järjestön. Toki säännöt ja tehtävät tulisi päivittää nykyaikaan. Viime kuukausina kansalaisten tarve kouluttautua monissa arjen turvallisuuden asioissa olisi sujunut vaikuttavammin, mikäli olisi ollut koko maan kattava miehille ja naisille avoin järjestö. Se parantaisi kykyämme vastata erilaisiin kriiseihin.

Perinteiden, sananvapauden ja demokratian kunnioittaminen eivät ole valitettavasti itsestään selvyys. Sananvapaus ei tarkoita, että hyökätään yksittäistä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan, mutta asioista pitää voida olla eri mieltä ja asioita pitää voida ilmaista. Viime vuosina suvaitsevuuden nimissä on sallittu vain hyvin liberaali sananvapaus. Tässä meidän on syytä löytää yhteinen näkemys. Perinteinenkin ajattelu on sallittua. Pidetään kiinni sananvapaudesta.

Demokratia luo yhteiskuntamme perustan. Sitä kannattaa vaalia ja kunnioittaa. Toimiva demokratia on arjen turvallisuuden perusta.

Toimiessani puolustusvoimien palveluksessa olen havainnut, että maanpuolustustahto maassamme on erinomaisella tasolla. Se yhdistää erilaisista olosuhteista tulevia kansalaisia. Tätä kannattaa vaalia. Luottamustehtävissä toimiessa olen kokenut, että heikoimmista huolehtiminen on yksi keskeisiä turvallisuuden peruselementtejä. Hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen on yhteinen asiamme, jonka eteen kannattaa tehdä töitä.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kok.).