Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Järjestöjä pitää arvostaa muuallakin kuin juhlapuheissa

Hyvinvointialueen talousarvion valmistelussa keskiössä on alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä toimintojen ja palveluiden turvaaminen. Laki edellyttää hyvinvointialuetta tekemään yhteistyötä järjestöjen kanssa ja turvaamaan järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä käymään neuvotteluja.

Avustukset ovat tärkeä osa järjestöjen toimintaedellytystä. Se, kuinka tärkeäksi järjestöjen tekemä työ nähdään, todentuu hyvinvointialueen budjetissa. Valinnat ja uskallus ovat päättäjien käsissä.

Järjestötoiminnan tärkeyden mainitseminen juhlapuheissa ei lisää järjestöjen resursseja.

Järjestötoiminnan tärkeyden mainitseminen juhlapuheissa ei lisää järjestöjen resursseja. Järjestöt tarvitsevat toimintansa mahdollistamiseksi riittävän rahoituksen. Rahoitus koostuu monista lähteistä ja lyhyistä jaksoista. Järjestöjen toimintaedellytysten kannalta on merkittävää, että kunnat ja hyvinvointialue avaavat selkeästi, mitä järjestöjä kukin taho avustaa.

Järjestöjen toiminta on välttämätöntä kuntalaisten ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta. Usein se on sellaista toimintaa, jota kunnat eivät itse pysty toteuttamaan. Järjestöt toimivat saavutettavasti, matalalla kynnyksellä ja lähellä asukkaita, ja ne turvaavat asukkaiden arkea.

Järjestöjen erityisosaaminen, kokemus- ja vertaistoiminta, kehittämis- ja hanketoiminta sekä työllistäminen ja kouluttaminen korvaavat, täydentävät ja rikastuttavat hyvinvointialueen omaa toimintaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen päättäjille toivotaan rohkeutta ja ymmärrystä varata budjetissa järjestöavustuksiin riittävät määrärahat, jotta järjestölähtöistä toimintaa voidaan kattavasti tarjota asukkaille.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen yhdistysfoorumin puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n aluejohtaja.