Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työn merkitys on muutakin kuin raha

Keskustelimme yrittäjien kesken siitä, miksi monilla yrityksillä on vaikea saada työntekijöitä. Tämä on varmasti monitahoinen kysymys, johon ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Keskustelussa nousi kuitenkin esiin se, että työn vastaanottamista miettiessä moni ajattelee yksinomaan palkkaa ja rahallista etuutta, jonka saa tai ei saa, jos ottaa työn vastaan. Onko palkka ainoa syy tehdä töitä?

Työ on monella tapaa merkityksellistä ihmiselle. Työn kautta ammattitaito kehittyy. Ammattilaiseksi ei tulla koulun penkillä eikä yhdessä yössä. Ammattien oppiminen vaatii työkokemusta ja usein kokeneempien kollegojen ohjausta työpaikoilla.

Työssä solmitaan sosiaalisia suhteita, jopa hankitaan ystäviä. Monille työkaverien merkitys on merkittävä osa työssä viihtymistä. Työssä opitaan tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Työssä solmitaan sosiaalisia suhteita.

Työn kautta myös itsetunto ja itsetuntemus kasvavat. Jokainen meistä pidempään työtä tehnyt varmasti muistaa saamansa palautteen sekä erilaiset kokemukset työpaikalla, ja kuinka se on omalta osaltaan auttanut oman itsetunnon rakentumisessa ja itsetuntemuksen kasvamisessa.

Harva meistä on heti ensimmäisissä töissämme päässyt loistamaan mutta erilaisten työkokemusten ja työpaikkojen kautta olemme oppineet suunnistamaan itsellemme sopivaan ammattiin ja työhön.

Me yrittäjät haluaisimme rohkaista jokaista työnhakijaa harkitsemaan työtarjouksia arvioidessaan työn merkitystä laajemminkin kuin vain välittömän taloudellisen edun kautta. Työelämässä yleensäkin pitkän tähtäyksen suunnittelu tuo hyviä tuloksia. Niin myös työn haussa.

Nuorille väylä arvostetuksi ammattilaiseksi alkaa ensimmäisistä töistä. Kokeneemman työntekijänkin kannattaa miettiä sitä, kumpi on parempi, tehdä hiukan vaatimattomammin palkattua työtä vai olla esimerkiksi vuosi kokonaan työttömänä.

Töissä käyvänä on aina paremmat mahdollisuudet saada unelmien työ kuin työttömänä. Nyt on työtä tekijöille tarjolla.

Kirjoittaja on yrittäjä ja Lahden Yrittäjien hallituksen jäsen.