Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Luhangan tuulivoimahanke on osa kestämättömiä suunnitelmia

Itä-Häme-lehti kirjoitti 20.10. Luhangan uuden tuulipuistohankkeen olevan myötätuulessa. Tuulen ominaisuus on se, että sen suunta vaihtelee ja se voi kääntyä myös vastaiseksi.

Usein ei tuule lainkaan, jolloin tuulivoimaloiden sähkön tuotanto on nolla, mutta maisema- ja ympäristöhaitat ovat pysyviä. Kukaan ei vielä osaa sanoa, loppuuko matkan varrella tuuli kokonaan.

Toimittajan artikkeli asiasta oli erinomainen. Harvoin lyhyeen artikkeliin saadaan kiteytettyä tuulivoiman perusongelmat. Siinä haastateltiin hanketoimijaa, kunnanjohtajaa sekä kunnanhallituksen puheenjohtajaa. Jutusta saa hyvän kuvan siitä, miten hankalaan tilanteeseen maaseudun kunnat tuulivoimatoimijoiden ja lopulta Suomen hallituksen tuulivoimapolitiikan takia ovat joutuneet.

Tällaisen tuulivoimakeskittymän vaikutukset leviävät useamman kunnan alueelle.

Tuulivoimaloiden rakennuspaikoista käydään kovaa kilpailua, tuulivoimamarkkinat ovat ylikuumentuneet. Joku voi kiilata väliin, asioita salaillaan, kuntapäättäjät tekevät hätiköityjä ratkaisuja ehtimättä tai haluamatta perehtyä tuulivoiman todellisiin vaikutuksiin.

Riippumattomia asiantuntijoita ei haluta kuunnella, ei myöskään ajoissa kunnan asukkaita, joiden etuja päättäjät on valittu valvomaan.

Tämä Luhangan uusi hanke on osa niistä kestämättömistä suunnitelmista, jotka johtaisivat pohjoisen Päijät-Hämeen suurimpaan tuulivoimaloiden keskittymään, yhteensä 61 tuulijättiläisen rakentamiseen Päijänteen maisemakuvaan ja ympäristön kannalta väärään paikkaan.

Tällaisen tuulivoimakeskittymän vaikutukset leviävät useamman kunnan alueelle. Siksi tässä edellytetään naapurikuntien ja niiden asukkaiden ottamista mukaan päätöksentekoon heti alkuvaiheessa. Välissä on myös maakuntaraja, joten molempien maakuntien viranomaisten yhteistyötä tarvitaan.

Tuulivoimahankkeiden yksi perusongelma on se, että asukkaita kyllä kuullaan, koska heitä on pakko kuulla, mutta käytännössä heidän mielipiteitään ei oteta päätöksenteossa huomioon.