Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi kaupunkien keskustat hiljenevät?

Miksi isot marketit, kaikki saman katon alla, vetävät väkeä puoleensa, myös ilmaisilla parkkipaikoilla, ostot hoituvat helposti ja edullisesti. Keskustan asuntojen korkeat hinnat ohjaavat perheitä kaupungin laidoille, lähemmäksi luontoa.

Keskustojen kehittämisen tekijöitä ja puolustajia on vähän, ja heillä on liian vähän vaikutusvaltaa ja resursseja, esimerkiksi keskustan kehittämisyhdistykset. Kaupunki monesti huolehtii keskustan asuntotuotannosta ja liikenteestä, mutta ei liike-elämän hyvinvoinnista ja yhteistyöstä.

Keskustan yritysten yhteistyö on vaatimatonta, aukioloajat kirjavia, parkkipaikkoja vähän ja kalliita, isot kaupat, tavaratalot poistuvat keskustasta, keskustan liikenne on ruuhkaista, torikauppa hiljenee, vastustetaan isoja uusia muutoksia, kuten Jyväskylässä aikoinaan kävelykatua, nyt se on keskustan yksi vetovoimatekijöistä.

Miten saadaan vipinää keskustoihin? Kaupungin, keskustan yrittäjien ja kehittämisyhdistysten vahvempi ja pitkäjänteisempi yhteistyö. Selvitetään, mitä kaupunkilaiset ja vierailijat haluavat kaupungin keskustalta.

Keskustassa on säilytettävä ainakin yksi iso tavaratalo ja useampi hotelli. Lisäksi yhtenäisemmät aukioloajat, yhteiskampanjat, joissa torikin mukana, kivijalkaliikkeiden valikoimien ja palvelun kehittäminen, putiikkimaisemmaksi, persoonallisemmaksi. Liikkeille tarjotaan ”Hyvä palvelu” -valmennusta, parkkimaksut poistetaan tai puolitetaan arkisin kello 11–13 ja 17–20, sunnuntaisin koko päivä puoleen hintaan.

Kävelykatuosuuksia lisätään harkitusti ja osa katetaan, ohjataan ravintolatarjontaa monipuolisemmaksi. Tori pitää saada sykkimään virtaa keskustaan. Paikallisliikenteen reittien on tuotava kaupungin laidoilta väkeä keskustaan. Paikallislehden sivuilla julkaistaan aina samalla paikalla viikoittain keskustan tapahtumakalenteri.