Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Sote-muutosten karuissa ja haikeissa tunnelmissa

Olemme siirtyneet kuntien sote- ja pelastustoimien osalta järjestelyihin, joita nimitetään hyvinvointialueiksi. Itä-Häme-lehdessä aiheesta oli 31.12.2022 varsin asiallinen haastattelu sote-puolen tuntijasta, Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajasta Heimo Riutasta (sd.).

Hän myöntää selkokielellä, että monessa asiassa uudistus tuo alasajoa Heinolan sote-palvelujen kohdalla ja Heinola häviää siinä. Riutta on puolustanut Heinolan ilta- ja viikonloppupäivystyksiä, vaikka terveyskeskuksen johto on kertonut niiden käytön vähäisyydestä. Myös kaihileikkaukset sekä omaishoidon yksi tukiporras loppuvat ja sen mukana hoitajien vapaapäivät.

Sote-uudistuksen aikaikkunassa hävisi myös terveyskeskuksen ikäihmisille tarkoitettu kuntosalitoiminta. Pitäisi ottaa joissakin asioissa takapakkia, toteaa Riutta ja lupaa puolustaa Heinolaa maakuntavaltuustossa. Hyvä niin, mutta menetettyä Karjalaakin on vaikeaa enää puolustaa.

Itsekin kaipaan kaihomielellä vielä suurempaa takapakkia, koska olen saanut erinomaista palvelua Heinolan terveyskeskuksessa. Pauli Vainio aikoinaan suoritti polvileikkauksen, kun polven kierukka oli haljennut. Toimenpiteen jälkeen juoksin satoja kilometrejä, jopa Tukholman maratonin.

Itsekin kaipaan kaihomielellä vielä suurempaa takapakkia.

Juha Berg hoiti kystaleikkauksen onnistuneesti. Sappikivioireet käsiteltiin lyhyessä ajassa kahden lääkärin ja ultraäänikuvauksen kautta. Vaikka sain ajan leikkaukseen, sappikivioireet rauhoittuivat runsaalla juomisella ja ruokavaliomuutoksella.

”Käsittämätöntä on myös se, että vastoin eduskunnan parlamentaarisen työryhmän yksimielistä suositusta, Marinin hallitus päätti lopettaa yksityisten lääkärikäyntien Kela-korvaukset juuri, kun yksityissektorin apua olisi eniten tarvittu hoitojonojen purkuun”, toteaa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä suoraan eduskunnasta.

Kysyä voikin, miksi Marinin hallitus johdatti kansaa harhaan ja lupaili sote-uudistuksen tuovan säästöjä ja eriarvoisuuden vähentämistä, vaikka kävikin päinvastoin. Nyt pääministeri kehottaa kansalaisia asettamaan toivonsa Natoon, kun sote-uudistus ei tuokaan säästöjä, vaan lisärahan tarvetta. Ratkaistaanko asiat jälleen miljardien lisävelalla?

Valitettavasti liiallinen sote-palvelujen keskittäminen Lahteen aiheuttaa pahoinvointia kaukaisemmille ja pienemmille kunnille. Tässä toistuu sama ilmiö kuin Heinolan kouluverkossa: liika keskittäminen aiheuttaa nurinaa laitakaupungin asukkaissa.

Voidaan kyllä kertoa, että vaikka osa Heinolan palveluista loppuu, niitä löytyy Lahdesta tai Helsingistä. Se on kuitenkin laiha lohtu, varsinkin autottomille tai ikäihmisille.

Tietenkin vielä suurempaa palvelujen alasajoa suorittaa naapurimaan johtaja Ukrainassa ja aiheuttaa kansalle suurta tuhoa ja kärsimystä. Ehkä hän omalle kansalleen lupaa parempia aikoja, vaikka uutisten mukaan molemmilla osapuolilla on yli satatuhatta kaatunutta ja paljon haavoittuneita.

Onnellista ja rauhaisaa alkanutta vuotta 2023.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu (kd.).