Mediassa on pohdittu eduskuntavaalien asetelmia Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen puolella lähinnä aluepolitiikan näkökulmasta. Vaaleissa on kysymys muustakin kuin oman kotinurkan edusta.
Suomi on kasvanut vuosikymmenten aikana nykyiseen hyvinvointiin vahvoilla perusarvoilla, jotka ovat juurtuneet yhteiskuntaamme jo itsenäisyyden syntymisen aikoihin ja vahvistuneet aina, kun Suomi on joutunut koettelemusten keskelle. Erityisen hyvin tämän ovat kokeneet Suomea rakentaneet sukupolvet.
Suomessa arvot pohjautuvat kotiin, koulutukseen, yrittämiseen, työn tekemiseen ja lähimmäisestä välittämiseen. Kodin pohja on avioliitto ja perhe, joka on turvannut yhteiskunnan jatkuvuuden.
Riitelevä, toisten virheistä elävä yhteisö ei pärjää.
Työn tekeminen ja yrittäminen sekä ahkeruus ovat olleet maamme menestyksen kulmakiviä ja tuoneet hyvinvointia pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteiden mukaisesti. Vapaa isänmaa on puolestaan tärkein maanpäällinen asia, jonka olemme saaneet.
Olemme viimeisen vuoden aikana joutuneet uutisten kautta elämään mukana karmeuksissa, joita itsenäisyyden menettämisen uhka tuo. Ilman itsenäisyyttä ei suomalaisten olisi vuosikymmeniin tarvinnut miettiä yksilön oikeutta, yrittämistä, kristillisiä perinteitä tai pohtia edes, millä kaavalla koulujen joulu- tai kevätjuhlia järjestetään.
Suomessa on vahvistunut henki, että jos henkilö sanoo julkisuudessa mielipiteensä, joka on jonkin vähemmistön näkemystä vastaan, hänet leimataan suvaitsemattomaksi. Mikäli enemmistön täytyy sopeutua vähemmistön elämään, lisääntyy suvaitsemattomuus vähemmistöä kohtaan. On luonnollista, että enemmistö suomalaisista haluaa suvaitsevaisuutta omien perinteiden kunnioittamiseen.
Häme ja koko Suomi tarvitsee nyt malttia ja yhteistyötä politiikan tekemiseen. Yhteistyön kehittyminen toimintojen perustaksi vaatii vastuuta, kokemusta ja johtajuutta. Vain yhdessä tekemällä voimme ratkaista ongelmia.
Riitelevä, toisten virheistä elävä yhteisö ei pärjää. Kun yhteistyö on päättäjillä kunnossa, voimme valvoa alueemme ja vaalipiirimme etuja. On hyvä muistaa, että kansanedustaja on lainsäätäjä ja eduskunta ohjaa yhteiskunnan suunnan lakeja säätämällä. Tämän jälkeen verkostoitunut kansanedustaja voi toimia vaalipiirinsä edunvalvojana.
Kirjoittaja on Asikkalan kunnanhallituksen ja Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtaja sekä eduskuntavaaliehdokas (kok.).