Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Traficomin laskelmat pessimistisiä

Traficomin laskelmat Lahti–Heinola-radan henkilöliikenteen käynnistämisestä ovat pessimistiset, ja niistä heijastuu myös poliittinen ohjaus.

Tutkimuksessa ei ole riittävästi otettu huomioon vihreää siirtymää, asutuksen lisääntymistä radan varrella, vaikutuksia Lahden ja Heinolan kasvaviin asukasmääriin ja taloudelliseen toimeliaisuuteen. Unohtunut ovat myös ihmisten asuinpaikka-arvostusten muutokset eli että arvostetaan pikkukaupungin etuja: lähellä luontoa, palvelut lähellä ja sosiaalinen ilmapiiri.

Kannattaa ottaa huomioon myös nykyisten ja tulevien yritysten kasvava rahtiliikenne. Suunnitelman kustannuksia kannattaa tarkastella kymmenen ja 20 vuoden perspektiivillä. Kannattaa myös muistaa, että paljon enemmän yhteiskunnan tukea saa nyt maakuntien lentoliikenne, joka ei tue vihreää siirtymää.

Liikenne pitää aloittaa VR:n vuoraamilla kiskobusseilla ja yrittäjävetoisena. Lahti–Heinola-radan henkilöliikenteen käynnistäminen vauhdittaa myös Heinola–Mikkeli-ratayhteyden syntymistä. Tämä hanke kannattaa pitää esillä tulevissa vaaleissa Päijät-Hämeen kansanedustajaehdokkaita tentatessa.