Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Heinolan johdon täytyy kertoa, miten tästä eteenpäin selvitään

Valtuuston päätöksen mukaisesti Heinolan kaupunginhallitus valmisteli keväällä 2018 konsulttina toimineen Perlacon oy:n avustamana talouden tasapainottamisohjelman, jonka avulla oli tarkoitus vähentää kaupungin käyttömenoja neljä miljoonaa euroa vuosina 2019–2022. Valtuusto hyväksyi ohjelman, mutta lisäsi päätöksessään siihen kaksi ehtoa: ohjelma hyväksytään periaatteessa ja vakituisen henkilöstön työsuhteisiin ei saa puuttua.

Ohjelmassa todettiin muun muassa näin: ”– – – Säästöt eivät toteudu ilman henkilöstövaikutusta. Toteutus lähtee toiminnoista ja tehtävien järjestelyistä. Eurot seuraavat rakennemuutoksia.”

Ohjelman täytäntöönpano loppui sen hyväksymiseen. Syksyllä 2018 valtuusto totesi, että ”ohjelma oli poliittisesti liian vaikea toteuttaa”. Niinpä kaupunginjohtaja Jari Parkkonen saattoi 12.11.2022 murheellisena kirjoittaa: ”Kaupungin taloudessa on kaksi isoa ongelmaa: tulojen ja menojen vääristynyt suhde sekä kaupungin kassan köyhtyminen. Rahoituslaskelma osoittaa yli viisi miljoonaa alijäämää eli syömävelkaa vuodessa.”

Velka tunnustetaan velaksi ja korko koroksi.

Viime joulukuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi tälle vuodelle alijäämäisen talousarvion, mutta päätti myös muutosohjelman ja rahoituslaskelma-arvion tekemisestä vuosille 2023–2032. Se on iso haaste virkamiehille ja luottamushenkilöille.

Tämän vuoden talousarviokirjaan sisältyy myös arvio kaupungin henkilöstömäärän laskevasta kehityksestä: tänä vuonna 564, ensi vuonna 545 ja vuonna 2025 pitäisi kaupungin palveluksessa olla 537 henkilöä, (Käyttötalousosa, Henkilöstö).

Henkilöstöpäällikön 10.1.2023 antaman tiedon mukaan kaupungin henkilöstömäärä oli tuolloin 674. Ero talousarvion ja nykytilan välillä on 110 työntekijää. Euroissa se on sama kuin kaupunginjohtajan kertoma alijäämä eli syömävelka 5,5 miljoonaa.

Asenteet kaupungin taloutta kohtaan ovat yleisen kehityksen mukana muuttuneet nopeasti. Velka tunnustetaan velaksi ja korko koroksi. Tehtyjen investointien tuloksista kysellään ja jo päätettyjen menojen tarpeellisuutta arvioidaan uudelleen. Kaupunkilaiset ovat ruvenneet huolestumaan omasta ja kaupungin tulevaisuudesta.

Kaupungin virka- ja luottamusjohdolla on nyt tärkeä paikka kertoa valtuustolle ja kaupunkilaisille avoimesti, mikä on Heinolan taloudellinen tilanne ja miten tästä eteenpäin selvitään.

Kirjoittajat edustavat Heinolan puolesta -ryhmää.