Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Unohtuiko nuorten mielenterveys?

Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat yksi aikamme suurimmista kriiseistä. Esimerkiksi korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT) 2021 mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista.

Mielenterveysongelmat aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä ja taloudellisia kustannuksia yhteiskunnalle sekä veronmaksajille. Siksi onkin käsittämätöntä, että hallitus jätti tällä kaudella toteuttamatta terapiatakuun. Pitäisi ymmärtää, että nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyteen panostaminen on kaikkien etu.

Panostaminen mielenterveyteen maksaa, mutta niin maksaa myös tekemättömyys.

Panostaminen mielenterveyteen maksaa, mutta niin maksaa myös tekemättömyys. Esimerkiksi Mieli ry:n sivuilla kerrotaan, että Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) raportin mukaan mielenterveyden ongelmat maksavat Suomessa noin 11 miljardia euroa vuodessa. Kela on taas kertonut, että mielenterveysongelmiin perustuvan sairauspäivärahan saajien määrä lähti kasvuun vuonna 2021.

Nykyään lähes puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveysongelmien takia. Tämä on täysin kestämätöntä. Voidaan puhua jopa uudesta kansansairaudesta. Sen takia paremmasta mielenterveydestä on tulevalla kaudella tehtävä ylikansallinen suurhanke.

Tulevana kautena on viimeistään toteutettava terapiatakuu ja laitettava palvelut kuntoon. Tämä ei kuitenkaan onnistu ilman riittävää resursointia ja osaavia ammattilaisia. Vaikka tulevat vuodet tulevat olemaan taloudellisesti tiukkoja, budjetista on varattava riittävät resurssit palveluiden kuntoon laittamiseksi ja ammattilaisten palkkaamiseksi tekemällä esimerkiksi psykoterapiakoulutuksesta maksutonta.

Pelkästään palveluihin panostaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös panostuksia ennaltaehkäisyyn, jotta ongelmia ei pääsisi syntymään eikä tarvitsisi turvautua palveluihin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pidetään huolta nuorten ja opiskelijoiden kokonaisvaltaisesta jaksamisesta ja toimeentulosta. Ei ole hyvä, että he joutuvat kamppailemaan jo varhaisessa vaiheessa oman jaksamisen ja toimeentulon kanssa.

Kirjoittaja on Keskustanuorten Lahden seudun osaston hollolalainen puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas.