Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Seminaarista kaupungintaloksi? – Nyt ollaan aivan liian myöhässä

Heinolan kaupunginhallitus äänesti kokouksessaan maanantaina 30.1., ettei kaupunki myy kaupungintaloa sijoitusyhtiö BOA Groupille ja lähde vuokralle BOA Groupin omistamaan Seminaarin kiinteistöön, vaan remontoi omistamansa kaupungintalon lähitulevaisuudessa nykyistä tarvetta vastaavaksi.

Tämä on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Osa on vahvasti sitä mieltä, että kaupungin tulisi lähteä mukaan hankkeeseen, koska Seminaari on Heinolalle kulttuuriperinnöllisesti arvokas miljöö – ja sitä se onkin.

Minusta vain kaupungin olisi pitänyt olla huolissaan kulttuuriperinnöstään silloin, kun oli sen aika. Kaupunki olisi voinut ostaa kiinteistöt itselleen aikoinaan suoraan Senaattikiinteistöiltä. Ketään ei ilmeisesti kuitenkaan tuolloin huolettanut kulttuuriperinnön joutuminen ulkomaisen omistajan käsiin.

Senkin jälkeen Seminaarin kiinteistökokonaisuus on ollut useaan kertaan myynnissä omistajan julistautuessa varattomaksi ja laiminlyödessä suojellun rakennuksen kunnossapitovelvollisuuttaan. Milloinkaan kaupunki ei ole sitä omakseen halunnut eikä muutoinkaan paljoa välittänyt.

Milloinkaan kaupunki ei ole sitä omakseen halunnut eikä paljoa välittänyt.

Nykyinen omistaja (BOA Group) ei edeltäjänsä tavoin ole tehnyt kiinteistöille mitään tarvittavia huoltotoimia, saati remontteja. Hyljättyinä ovat seisseet mädäntymässä luonnon ja ilkivallan armoilla. Erään arvion mukaan korjausvelka on jo 5,5 miljoonaa euroa.

On kohtuutonta, että BOA Group vaatii rinnalleen kaupungin rahoittamaan (vuokrilla) oman sijoituksensa kunnostusta, vaikkei aiemmin ole suostunut edes nurmikkoa ajamaan. Eikä mikään takaa sitä, että kiinteistö ylipäätään on enää pelastettavissa käyttökelpoiseksi ja sisäilmaltaan terveeksi tai ettei vuokra ensimmäisten vuosien jälkeen nouse merkittävästi.

Pahimmassa tapauksessa käy niin, että kunnostetussa Seminaarin kiinteistössä ollaan vuokralla kaksi vuotta, henkilökunta sairastuu ja siirrytään entiselle kaupungintalolle vuokralle BOA Groupille, joka ei tietenkään siihen mennessä ole vielä ehtinyt tai viitsinyt kaupungintaloa remontoida.

Yhtenä argumenttina kaupungintalon myymiselle on esitetty tulevien remonttien korkeiksi nousevia kustannuksia ja liian suuria tyhjäksi jääviä tiloja. Kustannusarviot on kuitenkin mielestäni ravisteltu hieman yläkanttiin, sillä joitain remontteja on jo tehtykin.

Kahdeksan vuoden sisään on uusittu esimerkiksi ikkunat 110 000 eurolla. Ilmanvaihto- ja rakennusautomaatiojärjestelmän peruskorjaus maksoi 227 000 euroa. Uusittu kaukolämpökeskus ja verkoston säätö maksoi noin 40 000 euroa.

Kaupungilla on tällä hetkellä toimintoja vuokratiloissa, ja nämä ”kotiuttamalla” kaupungintalolla saadaan ylimääräiset tilatkin täytettyä ja säästetään vuokramenoissa.

Seuraavaksi asia menee vielä kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Luvassa on takuuvarmasti pitkä kokous lukuisine puheenvuoroineen puolesta ja vastaan, sekä äänestys asiasta. Joskus valtuutettuja houkuttaa tehdä ideologiapolitiikkaa, mutta Seminaarin kohdalla ollaan aivan liian myöhässä.

Kirjoittaja on Heinolan kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (ps.).