Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Arvokkaan elämän hyvä päätös on arvokas kuolema

Elämä on arvokkainta, mitä meillä on. Elämän lähestyessä loppua sen arvo nähdään usein selkeimmin.

Ajan käydessä vähiin on hetki arvioida kulunutta elämää, tehtyjä asioita ja tekemättä jääneitä. Ehkä silloin katsotaan, mitä on vielä edessä ja mitä olisi mahdollista tehdä. Kuoleman edessä olemme rajalla. Se on ainutlaatuinen koko olemassaolon arvion hetki, arvokas hetki.

Hyvän saattohoidon tarkoitus on tehdä elämän lopusta mahdollisimman elettävä niin, että sairauden vaivat mahdollisimman vähän rajoittaisivat tekemästä ja kokemasta sitä, mitä vielä on elettävänä.

Elämän loppua myös pelätään. Pelko voi olla niin suurta, että elämä halutaan tarkoituksellisesti lopettaa ennen aikojaan.

On myytti, ettei vaikeitakin oireita voitaisi lievittää.

Tutkimusten mukaan suurimmat syyt toivoa eutanasiaa tai lääkäriavusteista itsemurhaa ovat pelot: sen pelko, että ei enää pysty nauttimaan asioista entiseen tapaan, pelko itsemääräämisen ja arvokkuuden menettämisestä, pelko kehonsa hallinnan menettämisestä, pelko olemisesta taakkana läheisilleen. Vasta näiden jälkeen tulee kivun pelko.

Näihin pelkojen aiheisiin vastaa hyvä saattohoito, jossa vaivoja hoidetaan, ihmistä kuunnellaan, hänen toiveensa otetaan huomioon ja hänestä välitetään.

Saattohoitolääkäreiden mukaan kipu ei ole ongelma saattohoidossa. Siihen on olemassa hyviä lääkkeitä. Vaikeimpiin oireisiin on käytettävissä esimerkiksi palliatiivinen sedaatio eli tajunnan tason laskeminen tilapäisesti tai yhtäjaksoisesti aivan elämän lopussa.

On myytti, ettei vaikeitakin oireita voitaisi lievittää. Lääketiede on kehittyvää. Jos katsotaan vain tämän päivän mahdollisuuksia, näkökulma on jo huomenna vanhentunut hoitomuotojen kehittyessä jatkuvasti.

Olisi ihmisarvon vastaista, jos hyvän hoidon antaman avun sijaan ratkaisuksi tarjottaisiin eutanasiaa. Se ei arvostaisi elämää. Se olisi vallan antamista kuolemalle. Se veisi elämästä hetken, joka voi olla hyvin merkityksellinen.

Eutanasia avaisi Pandoran lippaan kaltevan pinnan ilmiölle, jossa kansainvälistä kehitystä seuraten eutanasian toteuttamisen perusteet laajenisivat jatkuvasti yhä haavoittuvampiin ihmisryhmiin. Se loisi ”kuoleman kulttuurin”, jossa kynnys muihinkin elämää tarkoituksellisesti lyhentäviin toimiin laskisi.

Eutanasian laillistamisen sijasta tulee kehittää saattohoitoa niiden hyvien suositusten mukaisesti, jotka sosiaali- ja terveysministeriön tätä tarkoitusta varten asettama työryhmä on esittänyt. Silloin ovat tarjolla edellytykset kuolla arvokkaasti.

Kirjoittajista Häkkinen on piispa ja teologian tohtori, Mäki lääkäri ja teologian maisteri.