Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Urheiluharrastus ei saa polarisoida yhteiskuntaamme

Urheilulehti teki laajan kyselytutkimuksen, johon kerättiin tietoja noin 300 taholta eri puolilta Suomea. Tutkimus paljastaa, että urheiluharrastamisen hinta on noin kolminkertaistunut 2000-luvulla.

Sanon tämän nyt heti alkuun: Urheiluharrastus ei ole itsessään perusoikeus, mutta nuorena saatu kipinä urheiluun kantaa pitkälle aikuisuuteen, jopa eläkeikään asti ja on kansanterveydellinen hyöty. Joukkuelajeissa oppii tärkeitä vuorovaikutustaitoja, ja ihminen saa monen minuudelle tärkeää kuuluvuudentunnetta.

On huolestuttavaa, että näin monen perusurheilulajin hinta on karannut niin korkealle, että siihen ei ole varaa. Jokainen lapsi voi toki mennä koulun urheilukentälle juoksemaan, kunnalliselle hiihtoladulle hiihtämään tai pelaamaan pipolätkää ulkojäälle, nämä eivät vaadi kuin perheen budjettiin sopivat välineet.

Mitä, jos budjettia ei ole? Käytettynä ostetut välineet tuovat helpotusta kustannuksiin, mutta kirpputorilta hankittu Juha Miedon aikainen hiihtosetti tai usean ihmisen löystyttämät hokkarit eivät luo liikkumisen iloa, jos suksi ei luista, sauva on puoliksi katki tai luistimet eivät tarjoa riittävää tukea.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että opin luistelemaan kunnolla vasta, kun sain täysin uudet hokkarit, sillä kirpparihokkarit vain eivät tarjonneet riittävää tukea, jotta olisin kyennyt edes opettelemaan oikean luistelutekniikan.

Kuitenkaan edes ne oikeat välineet eivät tuo sitä seuran tarjoamaa tukea lapsen kehitykselle, ei urheilijana eikä kasvavana ihmisenä.

Sote-uudistus pakotti ja pakottaa edelleen kunnat kehittämään ennaltaehkäiseviä toimia, mikäli haluavat parantaa kuntalaisten hyvinvointia. Monen kunnan tai edes valtion talous ei kuitenkaan ole tarpeeksi vakaalla pohjalla, jotta yhteiskunta voisi alkaa tukea nuorten harrastustoimintaa niin massiivisesti kuin tällä hetkellä olisi tarvetta.

Olisikin syytä alkaa pohtia keinoja, miten harrastamisen hinnat eivät ainakaan enää nouse ja miten estää urheiluharrastamisesta johtuva polarisoituminen yhteiskuntaamme.

Kirjoittaja on Heinolan liikuntajaoston jäsen sekä Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja.