Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko romanien oikeudet unohdettu?

Suomen Romanipoliittisessa ohjelmassa (Rompo3) vuosille 2023–2030 tehdään hyviä ehdotuksia romanien aseman parantamiseksi. Tässä ohjelmassa kerrotaan myös niistä ehdotuksista, jotka eivät toteutuneet edellisten ohjelmien aikana. Tuottaako ministeriö pelkkiä hienoja ehdotuksia vailla todellisia tuloksia?

Hiljattain uutisoitiin kahden romaninaisen töiden loppumisesta heidän kulttuurinsa mukaisen pukeutumisen vuoksi. Osalla romaniopiskelijoista opinnot päättyvät siihen, kun heitä ei oteta opintoihin liittyvään työharjoitteluun mukaan. Eikö olisi myös yhteiskunnan kannalta hyödyllistä, että opiskelija saa tehtyä opintonsa loppuun asti ja saa mahdollisuuden työllistyä sen jälkeen?

Suomessa on kiinnitetty paljon huomiota maahanmuuttajien työllistymiseen, mikä on tarpeellista. Olisi kuitenkin tärkeää parantaa romanien mahdollisuutta työllistyä. Suomessa koulunsa käyneet ja opintonsa suorittaneet romanit hallitsevat suomen kielen voidakseen tehdä työtä erilaisissa ammateissa ilman kielikoulua.

Samalla, kun joidenkin muiden vähemmistöjen asemaan on kiinnitetty runsaasti huomiota, romanien oikeudet ovat tainneet unohtua. Tämä asia on oikeasti korjattava.

Kirjoittaja on lahtelainen eduskuntavaaliehdokas (kd.).