Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Terapiatakuu olisi pitänyt jo toteuttaa

Mielenterveyden horjuminen koskettaa jollain tapaa lähes jokaista meistä. Osalla on omia haasteita, muut seuraavat niitä vierestä tai vähintäänkin tietävät jonkun, joka kärsii mielenterveysongelmista.

Mielenterveysongelmat liittyvät usein muihinkin haasteisiin kuten yksinäisyyteen, elinympäristöön tai päihteisiin, ja tilastollisesti niistä kärsii jo joka viides suomalainen.

Terapiatakuu olisi pitänyt jo toteuttaa, koska koronan myötä mielenterveysongelmien lisääntyminen sai ekstra-sysäyksen.

Olen erityisen huolissani lapsista ja nuorista. Oppilas- ja opiskeluhuolto eli esimerkiksi koulupsykologi- ja koulukuraattoripalvelut siirtyivät vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Muutoksen myötä on entistä tärkeämpää pitää huolta, että palvelut säilyvät lähipalveluina ja fyysisesti koulun tiloissa.

Oppilas- ja opiskeluhuollon pariin hakeutumisen on toteuduttava mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja yhteistyö koulun, oppilashuollon ja muiden tahojen kanssa on oltava mutkatonta. Palveluiden painopistettä pitäisi resursoinnin avulla pystyä siirtämään yksilökeskeisyydestä myös ryhmien tukemiseen.

Valtion tasolla mielenterveyspalveluiden kustannukset ovat vuosittain noin 11 miljardia euroa ja jo yli 50 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveyspohjaisia.

Ennaltaehkäisevillä toimilla, elämänhallintaa tukemalla, panostamalla liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalveluihin, voidaan pienentää näitä kustannuksia ja lisätä ihmisten hyvinvointia.

Toisaalta on myös tärkeää, että ongelmiin pystytään puuttumaan oikea-aikaisesti ja palveluiden parissa hoitopolku on eheä.

Me voimme myös itse vaikuttaa läheistemme hyvinvointiin. Kuulumisten kysely ja pienet huomiot, esimerkiksi hymy arjen keskellä vähentävät yksinäisyyden tunnetta.

Itselleni ainakin tulee hyvä mieli, kun joku vilkuttaa suojatiellä antaessani hänelle tietä autolla. Vaikka se on velvollisuuteni, niin kohtelias huomaavaisuus tuo yleensä molemmille hymyn kasvoille. Politiikan lisäksi myös arjen pienillä teoilla on aito vaikutus.

Kirjoittaja on heinolalainen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja eduskuntavaaliehdokas (kok.).