Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sujuva arki peruskouluihin ja koulutusleikkauksille ei

Minulla oli ilo ja kunnia kutsua Hämeen Vihreiden vaalikiertueen puitteissa kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.) Orimattilaan helmikuussa. Tutustuimme Erkko-lukiossa Orimattilan edistykselliseen robotiikan opiskeluun.

Esimerkiksi Orimattilassa on tehty loistavaa työtä robotiikan opetuksessa innokkaiden opettajien ansiosta. Robotin suunnittelussa, rakentamisessa ja ohjelmoinnissa tarvitaan ryhmätyötaitoja, matematiikka, luovuutta, ongelmanratkaisukykyä, fysiikkaa, kuvaamataitoa ja ohjelmointitaitoa. Robotiikan tekijöitä ja käyttäjiä tarvitaan tulevaisuudessa kaikilla aloilla.

Huolimatta opettajien hyvästä työstä kouluissa, oppimistulokset Suomessa ovat laskussa (Pisa-tuloksissa mitattuna). Mikä tähän on syynä? Miten turvaamme opettajien työhyvinvoinnin ja jaksamisen työssä, jotta he jaksavat innostaa oppilaat oppimaan?

Miten vastaamme heikentyvään lukutaitoon tai kasvaviin oppimiseroihin? Yläkouluikäisten koulupudokkaiden määrä koko Suomessa on kasvussa. Miten tähän puututaan?

Tarvittaessa määrätään lailla esi- ja perusopetuksessa sitova henkilöstömitoitus erityisopetuksesta aloittaen.

Koko 2010-luvun koulutuksen rahoitus supistui. Nyt edellisen neljän vuoden aikana koulutuksen rahoitusta on korjattu ylöspäin. Historiallinen oppivelvollisuusiän nosto tehtiin tämän hallituskauden aikana. Tämä on selkeä viesti yhteiskunnalta, että jokaisen kouluttautuminen on tärkeää ja tarvitsemme kaikkien työpanosta jatkossa etenkin, kun ikäluokat pienenevät.

Suomi on pohjoismaisessa vertailussa koulutuksen rahoituksen häntäpäässä. Saavuttaaksemme jälleen kilpailijamaiden tason rahoituksessa ja ollaksemme koulutuksen sekä osaamisen kärkimaa tulevaisuudessa, tarvitsemme 1,5–2 miljardia lisää rahaa koulutukseen seuraavien hallituskausien aikana (Lähde: OAJ).

Koulutukseen panostaminen on arvovalinta etenkin silloin, kun talouskeskustelua leimaavat leikkauslistat ja massiiviset talouden tasapainottamistarpeet. Vain panostamalla koulutukseen meillä on jatkossakin mahdollisuus sellaisiin innovaatioihin teknologian, lääketieteen tai ympäristönsuojelun aloilla, joiden avulla lisäämme hyvinvointia ja pärjäämme myös taloudellisesti globaaleilla markkinoilla.

Vihreät ovat sitoutuneet koulutuksen kehittämiseen. Sanomme ehdottomasti ei koulutusleikkauksille. Luovutaan hankerahoituksesta ja siirrytään pitkäjänteiseen rahoituksen nostamiseen.

Koulutuksen rahoitus tulee turvata valtionosuuksien kautta kunnille niin, että jokaisessa Suomen kunnassa on varaa palkata kouluille riittävästi aikuisia, opettajia, koulunkäyntiavustajia, nuorisotyöntekijöitä, erityisopettajia ja muuta henkilökuntaa. Opettajien täytyy saada keskittyä opettamiseen, ja oppilaille täytyy löytyä koulusta tuttuja sekä turvallisia aikuisia, jotka huomioivat ja ottavat koppia silloin, kun elämä heittelee.

Tarvittaessa määrätään lailla esi- ja perusopetuksessa sitova henkilöstömitoitus erityisopetuksesta aloittaen, lisätään opetukseen väljyyttä nostamalla viikkotuntimäärää ja lisätään aloituspaikkoja opettajien koulutukseen. Jokainen lapsi ansaitsee laadukkaan opetuksen turvallisesti lähikoulussa.

Kirjoittaja on orimattilalainen eduskuntavaaliehdokas (vihr.).