Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kunnallisveroa ei pidä korottaa Heinolassa

Heinolan kaupungissa tehdään parhaillaan muutosohjelmaa, jossa päivitetään hyvinvointialueuudistuksen jälkeen organisaatiota sekä luottamushenkilöissä että toiminnassa. Lisäksi tarkastellaan kaupungin palvelutasoa, jotta taloustilannetta ja rahoitusta saadaan parannettua.

Erityisesti tulevina vuosina kaupunkia kuormittavat paisuneiden investointien poistot ja arvonalennukset sekä kaupungin lainamäärä noin 6 500 euroa per asukas (tilinpäätös 2022). Suomen kunnissa asukaskohtainen lainamäärä on keskimäärin 3 800 euroa (2022).

Talouden tasapainoa haetaan erilaisilla keinoilla, ja todennäköisesti tasapaino saavutetaan vain käyttämällä kaikkia olemassa olevia keinoja; organisaatiota uudistamalla, palveluita tehostamalla ja tiivistämällä, veroja korottamalla sekä kasvattamalla tulopuolta muilla keinoilla.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei kuitenkaan kannata kunnallisveron korotuksia. Veron korotuspaine on ymmärrettävä taloutta tasapainottaessa, mutta saman verran säästöjä on saavutettavissa toimintoja tehostamalla, palveluita karsimalla, investointitasoa laskemalla ja omaisuutta myymällä. Näiden tulee olla keinolistan kärjessä.