Lukijalta: Lakkorikkuri ilmoittautuu

Meidän pitäisi yhdessä nousta parantamaan Suomen kilpailukykyä.

Teollisuusliitto käynnisti maanantaina 27.1. laajat lakot työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi. Kiistakysymys on kiky-tynnit, eikä palkankorotuksista olla vielä päästy edes neuvottelemaan.

Edellinen lakko oli joulukuussa, kun Teollisuusliitto neuvotteli teknologiateollisuuden kanssa. Siinä riidassa päästiin sopuun, mutta millä hinnalla? Vielä neuvotellaan kaikkien muiden kanssa ja tappiot vientiyrityksille ja niiden työntekijöille olivat mittavia jo silloin ja tulevat vaikuttamaan vielä pitkään.

Neuvotelluilla palkankorotuksilla eivät työntekijät tule saamaan takaisin koituneita menetyksiä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on perustellut liiton vaatimuksia ostovoiman turvaamisella ja parantamisella, mutta selvät taloudelliset tappiot eivät kyllä ole omiaan sitä lisäämään.

Myöskin Teollisuusliiton kuvailema työnantajapuolen 20 prosentin palkanalennusvaatimus ihmetyttää suuresti.

Vaikka kaikki kuvaillut heikennykset tulisivat voimaan, en omalla lyhyen matematiikan laudaturiin riittäneellä laskupäälläni pysty ymmärtämään mitenkään päin, mistä mainitut prosentit tulevat.

Lisäksi kaikki leikkaukset (ns. ikälisää lukuun ottamatta) kohdistuvat tunteihin, jolloin työntekijät eivät ole töissä.

Pekkaset ja sairaslomat tuovat työnantajalle pelkkiä kuluja, eikä työnantaja saa vastineeksi työpanosta, josta työntekijälle normaalioloissa maksetaan.

Liiton työtaisteluavustuksella ei paljoa juhlita, ja lisäksi joulukuinen lakko ja työsulku veivät lakkoilleilta lomapäiviä.

Auts, sinne meni "voitetut" 24 (Huom. palkallista) kiky-tuntia.

Eikä niitäkään vielä joka alalta poistettu. Ja lisää lomapäivien menetyksiä ropisee, jos työnantajapuoli lyö lakon perään uutta työsulkua.

Lakkoilun kustannukset lienee koituneet työntekijöille kalliimmiksi kuin työnantajapuolen vaatimat "heikennykset".

Ja liittolaiset vielä maksavat monta sataa euroa siitä riemusta, että heitä näin edustetaan.

Saanen huomauttaa, että mahdollisen työttömyyden turvaamiseksi riittää työttömyyskassan jäsenyys, ja niistä halvin taitaa tällä hetkellä olla Loimaan kassanakin tunnettu YTK.

Vanha kunnon sukanvarsitaktiikka lienee myös toimiva vaihtoehto niille, jotka osaavat säästämisen.

Ai niin, ostovoimakin kasvaa, kun rahaa ei valu ay-johtajien kaviaari-illallisiin lasitornissa, vaan sen voi käyttää vaikka kotimaan matkailuun.

Lisäksi lakon ja työsulun ajalta lakkorikkurille kertyy oikein mukava tili, kun voi halutessaan tehdä lakkoilevien kavereidenkin työvuorot.

Henkilökohtaisesti voin todeta, että paremmat mahdollisuudet palkankorotuksiin ja parempiin työehtoihin on itse neuvottelemalla kuin työehtosopimukseen luottamalla. Tämänhän huomaa jo liiton herrojen kymppitonnien kuukausiansioista.

Työnantajan kannalta on positiivista, että löytyy järjestäytymättömiä työntekijöitä, joiden voi luottaa tulevan töihin viis veisaten lakoista ja ylityökielloista.

Onhan lakko suoraa tappiota yrityksen tulokselle ja selvästi nähtävissä rangaistuksena työnantajaa kohtaan.

Työnantajalta saat palkan, jolla elätät itsesi, maksat asuntolainat, autolainat, lasten harrastukset, omat harrastukset, reissut ja ylläpidät elämänlaatuasi.

Tässä asiassa pätee hyvin vanha sanonta; älä pure ruokkivaa kättä. Ja mikäli et ole tyytyväinen oman alasi palkkaustasoon ja työehtoihin, ole hyvä ja vaihda alaa. Se käy nykyisin aika helposti ja opiskelemaan voi hakea kuka tahansa.

Yritykset, joita lakko koskettaa, ovat pääosin vientiyrityksiä.

Asiakkaat ulkomailla eivät katso hyvällä tilausten myöhästymistä ja pahimmassa tapauksessa kokonaan toimittamatta jäämistä sen takia, että pikkumainen liittojen päällystö, joka työntekijöitä muka edustaa, haluaa tapella 24 työtunnista ja suhteellisen minimaalisista palkankorotuksista.

Tämä johtaa siihen, että Suomen maine vientimaana heikkenee ja asiakkaat ostavat muualta. Pienemmät yritykset joutuvat laittamaan lapun luukulle ja suuret konsernit siirtävät tuotannon ulkomaille.

Suomeen jää tulematta miljardeja yritysten kautta ja työntekijät tippuvat työttömyysturvan pariin.

Ansiosidonnaisestakaan liitot ja kassat eivät hääppöistä osuutta maksa, Kelan vuoden 2008 tilastojen mukaan 5,5 prosenttia. Muistetaan toki, että tämäkin raha tulee työntekijöiden ja yritysten kautta viennistä.

Suomen kilpailukyky muita teollisuusmaita vastaan on jo heikko.

Työntekijöitä suojaa työehtosopimuksien takana laki, eikä ammattiyhdistyksillä ole enää niin suurta tarvetta kuin niiden ottaessa vallan työnantajien sopimuskumppanina talvisodan aikana.

Työnantajan ja työntekijän pitäisi olla tiimi, jossa molemmat hyötyvät. Hyvinvoiva työntekijä on yrityksenkin etu ja se on työnantajillakin tänä päivänä hyvin tiedossa.

Yritykset ovat niitä, joista raha Suomen valtionkin kassaan virtaa ja yritykset työllistävät suuren osan suomalaisista.

Ratkaisut liittojen päällystön hiekkalaatikkoriitoihin on saatava muualta kuin vientiyritysten (ja kaikkein eniten niiden työntekijöiden) selkänahasta.

Sen sijaan että tapellaan toisiaan vastaan, meidän pitäisi yhdessä nousta parantamaan Suomen kilpailukykyä. Molempien osapuolten pitäisi joustaa, eikä aina vain vaatia enemmän ja enemmän.

Paljon parjatulle kikylle oli syynsä, ja se syy tuntuu ammattiliittojen edustajilta unohtuneen.

Ida Seppälä Tyytyväinen työläinen

Etusivulla nyt

 1. Britannian näkymä synkkenee – paluu normaaliin voi kestää puoli vuotta
 2. Espanjan koronakuolemissa taas uusi ennätys – Kiinassa tartunna vähenevät
 3. Sää kylmenee koko maassa – lunta voi tulla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa
 4. Uutissuomalainen: Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita liikkumisrajoitusten kiristyksiin
 5. Liikkumisrajoitusten tiukennus jakaa puolueita – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita kiristyksiin
 6. Saksan Hessenin osavaltion talousministeri on kuollut – koronakriisin kanssa paininut poliitikko löytyi junaradan varrelta
 7. Yle: Hallitus on perustamassa ministeriöiden valmiuspäälliköiden ryhmän koronakriisin vuoksi
 8. Teppo Koskisen uutisanalyysi: Matka lähikauppaan voi pidentyä kymmenellä kilometrillä ja halkovarasto sijaita näköetäisyydellä mutta väärällä puolella rajaa - rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita
 9. Sisiliassa köyhät ihmiset yrittävät varastaa ruokaa kaupoista – Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin viinan myynti
 10. Poliisi tarkisti yli 16 000 ajoneuvoa Uudenmaan-valvonnan ensimmäisenä päivänä – "Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan"
 11. Kubrickin ja Lynchin elokuviin musiikkia tehnyt puolalainen säveltäjä kuoli
 12. Israelin hallitusneuvottelut lähellä ratkaisua
 13. Suomeen palaa tuhat matkustajaa päivässä – määrä vähenee kaiken aikaa
 14. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 15. Koronavirukseen kuollut ainakin 11 ihmistä Suomessa, tehohoidossa yli 40, vahvistettuja tartuntoja 1 200

Näytä lisää