Päijät-Hämeessä tarvitaanvain kaksi kuntaa

Kuntauudistus: Kuntaliitoksista huolimatta kaikkea ei voi keskittää suurkuntien keskustoihin.

Lasse Koskinen

Päijät-Hämeen tulevassa kuntauudistuksessa on mielestäni syytä pitäytyä kahden talousaluekunnan mallissa, jossa yhden kunnan muodostavat Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Orimattila.

Toinen kunta muodostuu parhaiten ”täydennetystä” Itä-Hämeen alueesta eli Hartolasta, Heinolasta, Padasjoesta ja Sysmästä.

Täydennyksen muodostaisi Padasjoki, joka kuntauudistuskaavailuissa yleensä on liitetty Lahden talousalueeseen. Kuntien välistä yhteistyötä tarvitaan senkin jälkeen.

Kun edellinen Päijät-Hämeen suurkuntakaavailu kaatui, tuumin itsekseni ja lähimmilleni, että on syytä odotella tunteiden jäähtymistä 15 vuotta, kunnes kuntien talous on tilanteessa, jossa on pakko keskustella asiapohjalla asiasta.

Liian pitkälle asiaa ei kannata venyttää, koska liitoksen taloudelliset perusteet natisevat, jos joku tai jotkut kunnat ovat liitosvaiheessa kriisikuntia eli suoritustilassa.

Liitosten jakaminen pieniin välieriin oli luonnollisesti helpompaa, kun aiemmin Hollola ja Hämeenkoski, Lahti ja Nastola sekä Artjärvi ja Orimattila liittyivät pareittain. Tällainen erittäin liittyminen ei ole kovin järkevää, kun suurempi liitos on ennen pitkää odotettavissa.

Tunnetasolla se tietenkin on helpompaa, kun pariliitoksessa vain toinen kunta joutuu tekemään surutyötä kuntakartalta katoamisestaan. Kuntaliitokset eivät poista kunnan sisäistä palvelualuetarvetta. Kaikkea ei voi keskittää suurkuntien keskustoihin.

Kansanedustaja Mika Karin keskusteluavaus oli aivan paikallaan. Keskustelu on hyvä aloittaa ajoissa. Aluetutkija Timo Aron ehdotus (ESS 13.1.) Päijät-Hämeen maakunnan jakamisesta kahden maakunnallisen alueen kesken on hyvä keskustelun vauhdittaja, vaikka tälle jaolle ei ole tarvetta.

Päijät-Häme on oma maakuntansa kartalla, taloudellisesti ja hallinnollisesti.

Harmillista, että sosiaali- ja terveyshallinnon uudistaminen maakuntamallilla ei onnistunut yhdellä kertaa viime hallituskaudella, vaikka Päijät-Hämeessä siihen jo valmiudet luotiin valmiiksi.

Tosin kovalla kiireellä, joka nyt näkyy lisälaskuina kunnille. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän operatiivista uudistamista joudutaan tekemään kiireisesti kaikkien tahojen arkityön ohella.

Mitkään puhemyllyt eivät sinänsä vie kuntauudistuksia eteenpäin. Tarvitaan ripeitä käytännön toimia, jossa tunneasiat hoidetaan myös.

Oma syntymäpitäjäni Artjärvi yhdistettiin hallinnollisesti Orimattilaan, mutta ei Artjärvi mihinkään kadonnut. Siellä se on entisellä paikallaan.

Perusmaisema ja historia säilyvät, vaikka aika vaihtaa ihmisiä sukupolvesta toiseen. Meidän on rakennettava tulevaisuutta Suomea ja tulevia sukupolvia ajatellen.

Keskustelu