Seurustele puiden kanssa kuten brittinäyttelijä

Englannin harvoissa vanhoissa metsissä kasvaa ikivanhoja tammia, pyökkejä ja sävyisän ilmanalan muitakin lehtipuita. Britti Dame Juni Dench on tehnyt mittavan elämänsä ajan näyttelijän töitä.

Sitäkin kauemmin hän on kaikesta sydämestään rakastanut vanhoja ja kuttuisia puita. Osa niiden rungosta on jo pitkältikin elämän ja ja myrskyn kolhimaa.

Kuitenkin juurista latvaan asti mutkittelee pahkuraisen kuoren alla puun suonia. Ne ottavat hennoilla kärjillään maasta ravinteita ja vettä elättämään sekä oksia että lehtiä ja kukkia.

Dame Dench saa arboristeilta, puunhoitailta, kuulla, että puistomaisessa metsässä voi olla keskikaikaakin kokeneita puuvanhuksia. Multavan maan sienet ovat mittava osa rungon ruokkimiseksi kivennäisaineilla ja vedellä. Lehtien oma imu vastaanottaa elämäneliksiirit käyttöönsä.

Dench hurmautuu lausumaan näyttelijäroolistaan mieleensä jääneitä Shakespearen runomittaisia säkeitä metsän ihailemiseksi. Puiden hoitaja käyttää uusia läpivalaisukojeita saadakseen puun sisustaakin näkyville. Kookkaan puun juurien yhteispituus, lehtien lukumäärä, veden käyttö, hiilidioksidin käyttö ja vastaavan happierän palauttaminen muulle luonnon elämälle innostaa näyttelijää.

Tunnin mittaisen ohjelman päätteeksi arboristi ja näyttelijä istuttavat uuden tammen ja marjakuusen hänen rakastamaansa metsään, jotta uudetkin ihmissukupolvet saavat mielen tyyneyttä ja terveyttä tuuheasta lehtimetsästä.

Seuraa, tuleeko filmin uusinta vai klikkaatko Ylen Areenan säilöstä tämän viehättävän ladyn muhkean kotiseutumetsän vuodenajat, kukkineen ja sienineen. Siis Areena: Juni Dench ja puiden neljä vuodenaikaa. Viihtykää ja lähtekää lähimpään kotiseutunne metsään ja seurustelkaa puiden kanssa.

Heikki Niinimäki

Keskustelu