Kyllä me vaan silloin jaksettiin

Sanni Koivuniemi

Viime viikolla Suomen ylioppilaskuntien liitto julkaisi kannanoton opiskelijoiden levon puolesta. Kannanotto herätti paljon keskustelua, joka sisälsi myös valitettavan paljon tahallista väärinymmärrystä.

Sunnuntaina Annamari Sipilä (HS 7.7.) totesi kolumnissaan, ettei ole mitään niin raskasta kuin olla korkeakouluopiskelija Suomessa. Tuon kolumnin ja sen sävyn jokainen lukija tulkitkoon kuten haluaa.

Niin sanotusti tunteisiin meni vasta, kun KauppalehdenArno Ahosniemi kehui Twitterissä Sipilän sivaltavan kolumnillaan laiskanpulskeat syöttöporsaat (eli opiskelijat) pieniksi viipaleiksi. On tullut kuultua kauniimpiakin nimityksiä. Nimittelystä huolimatta suurin kysymys on, miksi joukko jo vuosia työelämässä olleista kertoo nyt, miltä korkeakoulua käyvistä saa tuntua.

Kylmä fakta on, että kolmasosa opiskelijoista kärsii mielenterveysongelmista. Paineet hektisessä opiskelu- ja työmaailmassa ovat kovat eikä korkeakoulutus takaa automaattisesti vakityötä ja suurta palkkaa. Myös eläminen kallistuu. Ei ole ihme, että ahdistaa. En ole kaikesta SYL:in kanssa samaa mieltä, mutta kannanotto on hyvä keskustelunavaus aiheeseen. Jotain on selvästi tehtävä jo ongelmien ehkäisemiseksi, eikä vasta niitä hoitaakseen.

Sen sijaan, että tulevat eläkkeensaajamme kuulisivat huolen ja miettisivät keinoja sen hoitamiseksi, he ovat nyt syyllistäneet nuoria. Kyllä pitäisi jaksaa, kun mekin silloin tehtiin täyspäiväisesti töitä koulun kera.

On vaikea nähdä, että mistään muusta yhteiskunnan ryhmästä puhuttaisiin tähän sävyyn näin näkyviltä tahoilta. Toki opiskelu on väliaikainen vaihe elämässä, ja todennäköisesti elintaso nousee tutkinnon myötä.

Jos opintojen aikana ehtii kuitenkin masentua tai uupua, voivat ongelmat kulkea mukana läpi loppuelämän. Opiskelijoita paremmassa asemassa olevien kannattaisikin pohtia, pitäisikö heitä tukea vai polkea maahan. Ei ole yksilön tai yhteiskunnan etu, että meillä valmistuu suoraan burnoutissa sairaslomalle joutuvia maistereita.

Keskustelu