Vapaus voi tehdä yksinäiseksi

Sanni Koivuniemi

Muutin omilleni kaksi vuotta sitten. Odotukseni olivat huimat: Opiskelupaikka ja yksiö Tampereelta, ääretön vapaus eikä enää heräämistä muiden meluun. Saisin ostaa jääkaappiin hyvänmakuista Oivariinia, kun meillä kotona aina levitettiin leivälle terveellistä Beceliä.

Lähestymme taas niitä viikkoja, kun moni suhaa ympäri kaupunkien keskustoja asuntonäytöstä toiseen. Kesän ja syksyn vaihde on vilkasta muuttoaikaa etenkin opiskelupaikan saaneille.

Uusi elämänvaihe ei kuitenkaan ole pelkästään ihana. Itselläni uutuudenviehätys hommasta karisi syksyn aikana. Asumiseen meni paljon rahaa, eikä sitä kallista levitettä sitten kuitenkaan raaskinut ostaa.

Eniten yllätyin siitä, kuinka yksinäistä omillaan asuminen on. Kärsin koti-ikävästä, vaikka asuin yhä lähellä kotikaupunkiani.

Tunsin välillä itseni ulkopuoliseksi, kun muut kaverit asuivat kumppaniensa kanssa. Olin pitkään toivonut vapautta olla omillani, mutta lopulta kaipasinkin jotain muuta.

Väestöliiton mukaan vuonna 2017 yksin asuvista miehistä 45 prosenttia ja naisista noin kolmasosa tunsi itsensä melko usein yksinäiseksi. Tunne ei siis ole harvinainen, enkä ollut ainoa, joka koki pienen kriisin yksin asumisesta. Toki syitä on yhtä monia kuin on asujiakin.

Yksinäisyys ei saisi olla tabu. Kun lopulta puhuin asiasta läheisilleni, sain tukea ja huomasin, etten ole yksin. Jos tukiverkkoa ei ole tai sitä ei halua häiritä, voi puhua alan ammattilaiselle.

Nyt yksin asuminen on helpompaa. Se on kasvattanut ja vahvistanut. Yksin elämiseen on ollut pakko sopeutua, mutta yksinäisyyttä vastaan on voinut toimia avaamalla suunsa.

Hyviä puolia asumismuodossani on monia. Menen ja tulen, miten haluan, eikä tiskivuorelle tarvitse tehdä yhtään mitään ennen kuin se häiritsee omaa nenää. Veljien ja vanhempien kanssa vietetty aika tuntuu merkityksellisemmältä, kun heihin on vähän etäisyyttä.

Joskus vielä toivon asuvani toisen ihmisen kanssa, mutta jos niin ei käy, pärjää sitä näinkin.

Keskustelu