Tiskialtaan alakaappi jäi pahasti pieneksi

Ari Viuhko

Vielä pari vuosikymmentä sitten jätehuolto oli hyvin suoraviivaista. Jokainen kotitalous kasasi kaikki jätteensä samaan astiaan, jonka sisällön jäteyhtiö kuljetti kaatopaikalle ja kippasi kaiken yhteen läjään. Vähän maata päälle, ja siinä se.

Talouksien ei tarvinnut lajitella erikseen kuin ongelmajätteet, keräyspaperi ja palautuspullot, eikä mikään estänyt heittämästä niitäkin sekajätteeseen, jos mieli teki.

Hyvään omaantuntoon riitti, ettei heittänyt roskia maahan tai jätteitä luontoon.

Nykyään lajittelu on taitolaji, jota monet eivät osaa, eivätkä kaikki jaksa edes opetella. Sekajätteeseen päätyy paljon tavaraa, joka kelpaisi energiajätteeseen, ja energiajätteeseen vielä enemmän tavaraa, joka kelpaisi muovijätteeseen.

Muovipakkausten kierrätys on vielä niin uusi ilmiö, että sitä haittaavat myös puuttuvat puitteet. Harvoissa taloissa tai taloyhtiöissä on erikseen muovijäteastia, eikä sellaista välttämättä löydy edes omasta kylästä tai kaupunginosasta.

Kun erilaisia jätteitä pitää säilyttää kotona, jää tiskialtaan alakaappi nopeasti pieneksi. Roskavaunun mahtuvat bio-, energia- ja sekajäte, sen viereen ehkä lasi, metalli ja muovikin, mutta sähköromut, ongelmajäte, kierrätyspaperi, pahvi ja palautuspullot tarvitsevat toisen säilytyspaikan.

Ainoa tapa selvitä jätteestä on kuljettaa sitä keräykseen aina kun lähtee kotoa – tai vähentää sitä niin paljon kuin pystyy.

Kierrätys voi joskus tuntua vaivalloiselta, mutta lajittelun vaikeus on pelkkä tekosyy.

Esimerkiksi PHJ:n verkko­sivuilta löytyy näppärä jätekone, johon voi syöttää jätteen nimen, ja kone kertoo, mihin pönttöön törky kuuluu.

Erityyppisten muovien tunnistaminen voi tuottaa ongelmia, mutta siihenkin löytyy apua netistä.

Lajittelun järkevyyttä on kenenkään vaikeaa enää kiistää, sillä nykyinen kulutustasomme suorastaan hukuttaa meidät jätteisiin. Arvokkaita raaka-aineita on tällä pallolla rajallinen määrä, eikä niitä kannata heittää hukkaan.

Keskustelu