Muutto jatko-opintojen perään

Laura Tarzalainen

Jos nuori haluaakin lähteä opiskelemaan eri kaupunkiin, kauemmas kotipaikka­kunnaltaan, onko siinä tapauksessa oikein estää nuoren muutto kotoa sillä perusteella, että hän on alaikäinen eikä pysty huolehtimaan itsestään?

Tietenkin huoltajien kanta on ymmärrettävä; ei haluta päästää lasta kauas ”valvovan silmän alta”, eikä yksin asuminen kovin houkuttelevalta vanhem­pien kannalta taloudellisestikaan kuulosta. Mutta entä jos kyseessä onkin parempi koulutustaso kuin minkä oma kaupunki tarjoaa?

Tietenkin lyhyen matkan pääsisi bussilla, mutta reilun 50 kilometrin matkaa ei välttämättä mielellään bussilla kulkisi, sillä tämän ajan olisi voinut käyttää opiskeluun omassa kodissaan, jos sellaisen mahdollisuuden vanhemmilta saisi.

Katsotaanpa tilannetta nuoren silmin. Peruskoulu on päättymäisillään ja keskiarvo on kiitettävä tai jopa sitä parempi.

Vaihtoehtona on mennä oman kaupungin lukioon tai korkeam­paa keskiarvoa vaativaan lu­kioon, joka sijaitsee reilusti pidemmän matkan päässä kotoa. Perheen taloudellinen tilanne on keskiverto, eli periaatteessa muuttoon olisi varaa.

Vanhempien kanta on hieman epäilevä, sillä toisaalta nuori on itsenäinen ja oma-aloitteinen, mutta onhan se nyt eri asia siivota oma huone kehotuksetta kuin huolehtia parinkymmenen neliön huoneistosta.

Onko toisaalta reilua, että huoltajat päättävät nuoren tulevaisuuden kieltämällä omilleen muuton. Sehän saattaisi vaikuttaa nuoren elämään radikaalisti, jos toisen kaupungin lukiossa on aine, joka kiinnostaa jatko-opiskeluissa, mutta oma kaupunki ei sitä tarjoa. Aine saattaisi perustua tulevaisuuden ammattiin, joka vaikuttaisi nuoren loppuelämään.

Tässäkin tapauksessa huolta­jien olisi hyvä miettiä päätöksensä vaikutusta lapsensa tulevaisuuteen, sillä ammatti pitää valita kiinnostuksen myötä, mutta entä jos sellaista mahdollisuutta ei nuoruudessa annetakkaan.

Onko siis loppujen lopuksi reilua evätä nuorelta tällainen mahdollisuus opiskelupaikkaan ja siitä toiveammattiin?

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää