Soluasunnoille ja yksiöille tarvitaan vaihtoehtoja

Anna-Kaisa Kallio

Ensimmäinen opiskelija-asuntoni oli esimerkki yhteisöllisestä asumisesta, vaikkei asumismuotoa kutsuttukaan 1990-luvulla sillä nimellä. Kolmella asukkaalla oli oma huone ja yhteinen keittiö, wc ja kylpyhuone.

Ero Kouvolan asuntomessuilla esiteltyihin seniorien yhteisökoteihin oli huikea. Alueelle on noussut uudentyyppinen kylämiljöö, johon on rakennettu kahdeksan neljän huoneiston taloa. Jokainen asukas saa käyttöönsä oman eteisen, kylpyhuoneen, tupakeittiön ja vaatetilan.

Omaan asuntoon päästäkseen on kuljettava yhteisten tilojen läpi, jolloin voi tutustua ohimennen muihin asukkaisiin. Naapurien kanssa voi myös viettää aikaa pihapiirissä olevassa korttelitalossa.

Ehkä olisin viihtynyt opiskeluaikoinani samantyyppisessä asunnossa, jossa olisi ollut tarjolla sosiaalista elämää, mutta myös riittävästi yksityisyyttä. Opiskelijaboksissa iski oman tilan kaipuu melko nopeasti uutuudenviehätyksen haihduttua, ja muutinkin yksiöön ensimmäisen vuoden jälkeen.

Enää vain harva opiskelija haluaa jakaa asuntonsa tuntemattoman kanssa. Esimerkiksi Helsingin opiskelija-asuntosäätiö HOAS korvaa tuhat soluasuntoa 3 000 yksiöllä vuoteen 2024 mennessä.

Yksin asuvien suomalaisten määrä on muutenkin lisääntynyt viimeisten 15 vuoden aikana. Valtioneuvoston Yksin osana elinkaarta -hankkeen selvityksen mukaan etenkin nuorten, keski-ikäisten ja vanhusten yksinasuminen on lisääntynyt. Samaan aikaan kerrotaan tutkimuksista, joiden mukaan ihmiset kaipaavat lisää yhteisöllisyyttä arkeensa.

Kouvolan yhteisöllisiin messukoteihin haetaan parhaillaan vuokralaisia, joten aika näyttää, miten asunnot otetaan vastaan. Vielä ei pystytä sanomaan, onko yhteisölliselle asumiselle yhä kysyntää 15 vuoden päästä, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla korkeat asumiskulut pakottavat monet miettimään vaihtoehtoja yksin asumiseen. Yksiöiden ja perinteisten soluasuntojen rinnalle tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka vastaavat yhteisöllisyyttä ja omaa tilaa kaipaavien toiveisiin nykyistä paremmin.

Keskustelu