Koiran kanssa ulkoiluun liittyy muutama stressitekijä, joihin en osannut varautua

Anna-Kaisa Kallio

Kun hankin koiran muutaman koirattoman vuoden jälkeen, odotin eniten sitä, että pääsisin taas ulkoilemaan sen kanssa. Ajattelin mielessäni, miten palautuisin stressistä liikkumalla, kun lenkkiseuraa olisi aina tarjolla.

Usein ulkoilu onkin mukavaa, mutta ehkä aika oli kullannut edesmenneisiin koiriini liittyvät muistot. Sain todeta, että koiran ulkoiluttamiseen liittyy tiettyjä stressitekijöitä, joihin en ollut osannut varautua. Koiria on nykyisin kaksi, mikä tuo ulkoiluumme oman lisämausteensa.

1. Eri tahtia etenevä kaksikko. Toinen haluaisi edetä reippaasti, toisella ei ole koskaan kiire mihinkään, vaan tärkein asia maailmassa on yrittää löytää syömäkelvotonta syötävää. Nurmea, sammalta, juuria, roskia, keppejä, mätiä omenia... Syksyllä maistuvat käyneet aroniamarjat, talvella lajitovereiden jäätyneet kakkajätökset.

Syömistaipumuksensa takia koirani on potentiaalinen myrkyttäjän uhri. Ajatuskin on pelottava.

2. Arkkiviholliset. Nuorempi koirani ei lähtökohtaisesti pidä vieraista koirista, mutta olen käyttänyt paljon aikaa siihen, että se tuntisi olonsa turvalliseksi myös silloin, kun epäilyttävä tyyppi lähestyy. Arkkiviholliset, joiden kanssa on rähisty ennenkin, ovat kuitenkin liikaa. Ne kannattaa kiertää kaukaa, joten myös lenkin pituus ja kesto voivat muuttua kesken matkan.

3. Koirapuistot. En tiedä miksi ajattelin, että muihin koiriin varautuneesti suhtautuva pentu oppisi sosiaaliseksi aidatussa ympäristössä, jossa isommat voivat ahdistaa sen nurkkaan. Kun toisilleen tutut ja ventovieraat koirat tuodaan tilaan, josta ei pääse pakenemaan, voi syntyä ongelma.

Koirapuistossa en ole enää käynyt edes vanhemman koiran kanssa sen jälkeen, kun eräs noutaja tervehti minua niin innokkaasti, että jouduin asioimaan hammaslääkärissä.

4. Metsälenkit ovat vieläkin parasta, mitä koirien kanssa voi tehdä. Kesäisin metsässä voi tosin olla käärmeitä, ja talvella voi liukastua, kun ollaan vielä kaukana kotoa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 2. Koululaiset saivat lahjaksi prinsessapukuja juhlapukuliikkeeltä – "Vaaleanpunainen oli monen suosikkiväri"
 3. Suorat lähetykset jumalanpalveluksista ovat tuttuja Joutsan seurakunnalle jo vuosien takaa –  kirkossa kuvattiin ohjelmaa paikalliselle tv-kanavalle jo 1990-luvulla
 4. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 5. Tuore ylioppilas juhlii suvun kesken vasta kesäkuussa – korona hiljensi monen yrittäjän sesonkiviikon
 6. Iran myönsi, että polttoaineprotesteissa saattoi kuolla satoja
 7. Jalkapallofanit palasivat stadioneille Unkarissa – "Olemme huolestuneita vain voitoista tai tappioista, emme epidemiasta"
 8. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 9. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 10. Tunteet kuriin? Pelaajilla pohdittavaa ja ehkä jopa harjoiteltavaa kesän maali- ja juoksujuhliin
 11. Peiponen voitti yleisurheilukauden "varaslähdön" Vantaalla, vaikka ei uskaltanut lenkille edellispäivänä
 12. Belgian prinssillä koronavirustartunta
 13. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 14. Presidentti haluaa Brasilian jalkapallokauden käyntiin eikä usko urheilijoilla olevan vakavaa terveysriskiä
 15. Itähelsinkiläisen lähiön joukkue oli jalkapalloliigan porteilla syksyllä 1986: "Uskon, että jos se veto olisi mennyt sisään, KontU olisi noussut"

Näytä lisää