Yhteishenki toi mestaruuden

Eija Virolainen-Nurminen

Sieltähän se tärskähti. Sunnuntaina Suomen kolmas MM-kulta jääkiekossa. Ennakolta niin sanottu ”nimetön” joukkue ei kuvia kumartanut, vaan otti sen, mikä sille pelitapahtumiin nähden ehdottomasti kuului. Hyvin alkanut turnaus kärsi pieniä takaiskuja Suomen hävittyä runkosarjassa tiukat kamppailut jatkoajalla USA:lle ja Saksalle. Mallikasta kiekkoa nähtiin alun loistavien pelien jälkeen vain ajoittain.

Muuten Leijonien kiito oli loistavaa jääkiekkoviihdettä. Ruotsi kaatui näyttävästi puolivälierissä jatkoajalla lukemin 5–4 ja Venäjä välierissä joukkueen kapteeni Marko ”Mörkö” Anttilan maalilla. Näissä molemmissa peleissä tuomaripeli näytteli merkittävää roolia, eikä pillin vihellystä kuulunut esimerkiksi lahtelaisen Pelicansin puolustajan Oliwer Kasken kärsimästä kohtelusta.

Tässäkin turnauksessa tuli esille se, että ilman maaleja ei voi voittaa, ja yksikin osuma riittää voittoon. Tyylipisteitä ei jaeta. Ylimielinen kaksi mestaruutta putkeen voittanut Ruotsi kaatui normipelillä ja turnauksessa kaikki edelliset pelinsä voittanut Venäjä astetta kovemmilla otteilla. Maallikkona luonnehdin näitä molempia kohtaamisia peleiksi, joissa kummassakaan ei lähdetty hakemaan loistavia yksilösuorituksia, vaan joukkue pelasi Suomelle.

Vanha fraasi on se, että on voitettava oikeat pelit. Tällä kertaa asialla oli joukkue, joka oli paperilla ja julkisuudessa arvioitu jopa lähelle puulaakijoukkuetasoa. Jossakin jopa luonnehdittiin, että Suomi voitti liigatason kiekolla. Höh. Sehän on hyvä, että NHL-pelaajia vilisevät joukkueet hävisivät SM-liigatason kiekkoilijoille.

Taloudessamme äänijänteet olivat koetuksella, sillä jokaista Suomen tekemää maalia piti vahvistaa huutamalla perheen pään kanssa. Leijonien kultajuhlassa Kaisaniemen puistossa Helsingissä vieraili presidentti Sauli Niinistö. Hän totesi, että jääkiekolla on suuri merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa. Presidentin mukaan joukkue osoitti, mitä tarkoittaa suomalaisuus.

Yhteishengen vallitessa saadaan ihmeitä aikaan, monella eri tasolla.

Keskustelu