Kansalaisopisto lisää elinvoimaa

Kansalaisopiston aikuisopiskelijat käyttävät selvästi vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämä tutkimus. Itä-Suomen yliopiston Joensuun seudulla tekemän tutkimuksen mukaan aikuisopiskelijoiden vuotuiset sote-kulut ovat vain 464 euroa per henkilö, mutta väestöllä keskimäärin 1 049 euroa per henkilö.

Tutkimusta voi lukea kahdella tavalla: Toisaalta kansalaisopisto kerää luultavasti piiriinsä keskimääräistä aktiivisempaa ja terveempää väkeä, toisaalta se myös luo hyvinvointia tarjoamalla hyödyllistä tietoa, osaamisen ja onnistumisen elämyksiä ja myönteistä sosiaalista vuorovaikutusta. Se tuskin tavoittaa kaikkia syrjäytyneitä ja syrjäytymisvaarassa olevia, mutta saattaa estää monien syrjäytymisen tarjoamalla heille vaihtelua ja mielekästä sisältöä elämään.

Kirjastojen tavoin kansalaisopistot ovat osa vanhaa suomalaista ruohonjuuritason kansansivistyksen perinnettä. Siihen sisältyy ajatus, että ihmisillä pitää olla mahdollisuus sivistää ja kehittää itseään koko ikänsä, oppia uusia taitoja ja avartaa yleissivistystään ilman, että raha tai opillinen lähtötaso nousevat esteiksi.

Siinä on monta arvoa, joista tulevaisuuttaan ajattelevan yhteiskunnan kannattaa pitää kiinni.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää