Hän säät ja ilmat säätää

Osmo Kuisma

Männä talvena kirjoitin siitä, kuinka ulkolämpötiloja säädellään meidän pannuhuoneestamme. Kun tuvassa alkaa tuntua viileältä ja pistän lämmitykseen lisää tehoa, myös ulkolämpötila nousee.

Siitä seuraa, että varsinkin yläkerrassa on niin kuumaa, että hiki tulee televisiota katsellessakin. Ja päinvastoin.

Mutta nyt olen menettänyt tuon kyvyn säädellä ulkolämpötiloja. Vanha hakelämmitys tuli viikonloppuna tiensä päähän. Sen tilalle tulee entistä automaattisempi systeemi, eikä minun tarvitse väännellä venttiilejä.

Sen sijaan pystyn edelleen säätelemään tuulta. Sain siitä varmistuksen viikonloppuna.

Silloin oli sen verran tyyntä, että päätin jatkaa nurmikon rapsuttamista ja kuivien lehtien haravoimista. Sainkin koottua hyvän kasan kuivia vaahteranlehtiä. Mutta sillä välin, kun hain kottikärryn, nousi navakka tuulenpuuska, joka levitti lehdet ympäri jo haravoitua pihaa.

Olisi varmaan harmittanut, ellei tähän olisi ehtinyt jo tottua. Näinhän on käynyt melkein joka kerta, kun olen peittänyt hakerankakasaa. Vaikka pressua levittäessä on ollut aivan tyyntä, niin heti on noussut tuulenpuuska.

Kun peitteessä on purjepinta-alaa kuusikymmentä neliömetriä, niin kuusikymmenkiloisen miehen tossut eivät tahdo pysyä maassa sitä pidellessä.

On tuulen säätely toiminut toisinkin päin. Esimerkiksi silloin, kun olen yrittänyt lennättää leijaa.

Leijaa virittäessä on tuntunut olevan juuri sopiva tuuli. Leija on jopa saattanut nousta puunlatvojen korkeudelle. Mutta sitten tuuli on äkisti tyytynyt täysin, ja leija on pudonnut kärki edellä maahan.

Sama sääilmiö tuli tutuksi ennen muinoin, kun purjelautailu oli muotia. Kotipihassa puhalsi mukavan tasainen tuuli. Ähelsin purjelaudan auton katolle, vedin märkäpuvun päälle ja ajoin innoissani rantaan vain huomatakseni, että tällä välin järven pinta oli vetäytynyt rasvatyyneksi.

Kaikesta huolimatta, pysytään hyvällä tuulella.

Keskustelu