Nuorten, naisten ja äänestämisen voitto

Sunnuntain eduskuntavaaleissa oli paljon voittajia. Kun keskusta kärsi rökäletappion ja siniset katosivat eduskunnasta, saattoivat kaikki muut ryhmät röyhistää rintaansa jonkin sortin voittajina.

Vaalien todelliset voittajat eivät kuitenkaan löydy puoluekartalta, vaan voitoista voi iloita koko kansa.

Ensimmäisen voiton otti demokratia. Vaalitaistelu oli kiinnostava, ja vaalien alla monelle kansalaiselle tuli tunne, että hänen äänensä on aidosti tärkeä. Äänestysprosentti nousi edellisistä eduskuntavaaleista lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Toinen voittaja oli tasa-arvo. Uudessa eduskunnassa istuu enemmän naisia kuin koskaan ennen, 92 edustajaa, ja on täysin mahdollista, että neljän vuoden kuluttua heitä on puolet tai jopa yli puolet kansanedustajista.

Kolmanneksi voittajaksi nousivat nuoret äänestäjät. Valtakunnan ja vaalipiirien ääniharavien joukko sai uudet, nuoremmat kasvot, mikä on tulevia vuosia ajatellen todella lupaavaa.

Vaikka Suomen väestö vanhenee ja vanhustenhuolto vaatii yhteiskunnalta yhä enemmän, ei se tarkoita, että myös päättäjiksi pitäisi valita yhä vanhempia ihmisiä. Politiikkaa tehdään kuitenkin aina tulevaisuutta varten, ja siksi myös nuorilla pitää olla vahva sanansija siinä, mihin suuntaan eduskunta ja hallitus Suomea kehittävät.

Etusivulla nyt

 1. SDP rynnännyt perussuomalaisten ohi, kertoo Alman mielipidetiedustelu
 2. Oikeusvaltiohuolet eivät rajoitu vain Unkariin koronakriisin keskellä
 3. Kehitysvammaisten tehohoitoa on rajattu ennakkopäätöksillä koronaepidemian varalta – "Jokaisen tehohoidon tarve pitää arvioida yksilöllisesti"
 4. Lännen Media: Poliisi aikoo hyödyntää teknistä rekisterikilpien lukua Uudenmaan rajoilla
 5. Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja
 6. Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen
 7. Etäopetus koettelee opettajien ja oppilaiden jaksamista
 8. Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin
 9. Heinola kerää nettisivuilleen tekemisvinkkejä arkeen
 10. Ihmisiä voi lomauttaa keskiviikosta alkaen nykyistä lyhyemmällä varoitusajalla
 11. Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin
 12. Omaishoitajat ovat joutuneet lujille koronakriisissä – osa vailla vapaapäiviä, osa tiukilla taloudellisesti
 13. Koronakuolemien määrä kasvoi neljällä, tehohoidossa yli 50 potilasta
 14. Hallitus aikoo luopua ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta väliaikaisesti – ei koske tutkintavankeudessa olevia
 15. Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat", sanoo Enter ry:n Tiina Etelämäki

Näytä lisää