Nuorten, naisten ja äänestämisen voitto

Sunnuntain eduskuntavaaleissa oli paljon voittajia. Kun keskusta kärsi rökäletappion ja siniset katosivat eduskunnasta, saattoivat kaikki muut ryhmät röyhistää rintaansa jonkin sortin voittajina.

Vaalien todelliset voittajat eivät kuitenkaan löydy puoluekartalta, vaan voitoista voi iloita koko kansa.

Ensimmäisen voiton otti demokratia. Vaalitaistelu oli kiinnostava, ja vaalien alla monelle kansalaiselle tuli tunne, että hänen äänensä on aidosti tärkeä. Äänestysprosentti nousi edellisistä eduskuntavaaleista lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Toinen voittaja oli tasa-arvo. Uudessa eduskunnassa istuu enemmän naisia kuin koskaan ennen, 92 edustajaa, ja on täysin mahdollista, että neljän vuoden kuluttua heitä on puolet tai jopa yli puolet kansanedustajista.

Kolmanneksi voittajaksi nousivat nuoret ��änestäjät. Valtakunnan ja vaalipiirien ääniharavien joukko sai uudet, nuoremmat kasvot, mikä on tulevia vuosia ajatellen todella lupaavaa.

Vaikka Suomen väestö vanhenee ja vanhustenhuolto vaatii yhteiskunnalta yhä enemmän, ei se tarkoita, että myös päättäjiksi pitäisi valita yhä vanhempia ihmisiä. Politiikkaa tehdään kuitenkin aina tulevaisuutta varten, ja siksi myös nuorilla pitää olla vahva sanansija siinä, mihin suuntaan eduskunta ja hallitus Suomea kehittävät.

Keskustelu