Vaalitaistelu sai arvoisensa finaalin

Ari Viuhko

Politiikan kevät on ollut täynnä kihisevää jännitystä. Sössiikö Antti Rinne huojuvilla veropuheillaan demarien vaalivoiton? Taikooko Jussi Halla-aho hihastaan Soini-luokan jytkyn? Pystyykö Juha Sipilä tekemään mitään, mikä palauttaisi keskustan kadonneet kannattajat?

Gallupien virhemarginaalin puitteissa näytti täysin mahdolliselta, että maassa olisi vaalien jälkeen viisi suunnilleen yhtä suurta puoluetta. Pelkona oli, että selvän voittajan puuttuminen tekisi uuden hallituksen kokoamisesta todella pirullisen palapelin ja hallituksesta edeltäjäänsä heikomman.

Nyt tulos on selvillä, kuohuviinit poksautettu ja vaalikrapula hankittu – juomilla tai ilman.

Vaali-ilta yllätti monet ennustajat. SDP:n voittoa ei lopulta uhannutkaan vain perussuomalaiset, vaan myös kokoomus, joka pystyi kuittaamaan talven haparointinsa vahvalla loppukirillä.

Kolmen kärki muodostui tasaiseksi, mutta keskusta notkahti kauas kärkikolmikosta, eikä vihreät pystynyt vieläkään ponkaisemaan suurten joukkoon.

Asetelma jättää paljon tilaa hallituspelille, eikä sen aikataulua ja lopputulosta ole helppo ennustaa. Virossa nähtiin jo taannoin, miten vaalivoittaja joutui heti pelatuksi ulos hallituksesta.

Jos ennen vaaleja moni ounasteli punamullan paluuta, niin nyt sinipunahallitus näyttää aivan yhtä mahdolliselta. Enemmistö kertyy vähemmin täytepuoluein, jos SDP ja kokoomus löytävät toisensa.

Itä-Hämeen kannalta tulos jäi vaisuksi: Pertunmaan Jari Leppä (kesk.) uusi odotetusti valtakirjansa, mutta alueen muista ehdokkaista parhain menestystoivein kisaan lähtenyt Heinolan Kirsi Lehtimäki (sd.) jäi demarien voitosta huolimatta selvin luvuin rannalle.

Vaalien tulos on nyt paketissa, ja sen kanssa on elettävä seuraavat neljä vuotta. Eli kansa on puhunut – pulinat pois?

Ehei, tästä se sirkus vasta alkaa. Kun uusi hallitus on saatu kasaan, sitä odottaa vanha tuttu mörkö, joka on nujertanut jo pitkän rivin ministeristöjä: sote-uudistus.

Keskustelu