Pölykausi piinaa taas allergikkoja

Kevätaurinko on kuivannut kadut ja tiet, joista suuri osa on vielä talven hiekoitushiekan ja nastarenkaiden asfaltista jauhaman pölyn peitossa. Kun kevättuuli puhaltaa, nousee pöly pilviksi väylien ylle. Kuntien katuosaston ahertavat hiekanpoistossa, mutta niiden koneet eivät ehdi yhtaikaa joka paikkaan.

Allergikoille ja keuhko-ongelmista kärsiville sakeneva hengitysilma on silkkaa piinaa. Kävelyllekään ei tee mieli, kun ulkona raivoaa välillä lähes hiekkamyrsky. Metsäpoluilla ilma olisi raikasta, mutta siellä on alkamassa kelirikko, joka pitää reitit lähes kulkukelvottomina kenties vielä monta viikkoa.

Myös kevään ja alkukesän siitepölykaudesta on ennustettu runsasta. Kaukolaskeumina pöly alkoi vaivata allergikkoja jo varhain, jopa viikkoja ennen kotimaisen kukinnan keväthuippua, josta on povattu hyvin pölyistä.

Pölyongelma on ratkaistavissa vain osittain. Pölystä kärsivät ihmiset voivat pitää ikkunat tiukasti kiinni ja pysytellä sisällä niin paljon kuin mahdollista, kunnat voivat suunnitella pölynpoiston huolellisesti ja toteuttaa sen tehokkaasti, ja kanssaihmiset voivat välttää kaikkea tarpeetonta pölyä nostattavaa toimintaa, kunnes pahin pölykausi on ohi.

Viime kädessä pölyongelmaan tehoaa kuitenkin vain yksi lääke: kunnon kevätsade, joka huuhtoo pölyt väyliltä viemäreihin.

Keskustelu