Pölykausi piinaa taas allergikkoja

Kevätaurinko on kuivannut kadut ja tiet, joista suuri osa on vielä talven hiekoitushiekan ja nastarenkaiden asfaltista jauhaman pölyn peitossa. Kun kevättuuli puhaltaa, nousee pöly pilviksi väylien ylle. Kuntien katuosaston ahertavat hiekanpoistossa, mutta niiden koneet eivät ehdi yhtaikaa joka paikkaan.

Allergikoille ja keuhko-ongelmista kärsiville sakeneva hengitysilma on silkkaa piinaa. Kävelyllekään ei tee mieli, kun ulkona raivoaa välillä lähes hiekkamyrsky. Metsäpoluilla ilma olisi raikasta, mutta siellä on alkamassa kelirikko, joka pitää reitit lähes kulkukelvottomina kenties vielä monta viikkoa.

Myös kevään ja alkukesän siitepölykaudesta on ennustettu runsasta. Kaukolaskeumina pöly alkoi vaivata allergikkoja jo varhain, jopa viikkoja ennen kotimaisen kukinnan keväthuippua, josta on povattu hyvin pölyistä.

Pölyongelma on ratkaistavissa vain osittain. Pölystä kärsivät ihmiset voivat pitää ikkunat tiukasti kiinni ja pysytellä sisällä niin paljon kuin mahdollista, kunnat voivat suunnitella pölynpoiston huolellisesti ja toteuttaa sen tehokkaasti, ja kanssaihmiset voivat välttää kaikkea tarpeetonta pölyä nostattavaa toimintaa, kunnes pahin pölykausi on ohi.

Viime kädessä pölyongelmaan tehoaa kuitenkin vain yksi lääke: kunnon kevätsade, joka huuhtoo pölyt väyliltä viemäreihin.

Etusivulla nyt

 1. SDP rynnännyt perussuomalaisten ohi, kertoo Alman mielipidetiedustelu
 2. Oikeusvaltiohuolet eivät rajoitu vain Unkariin koronakriisin keskellä
 3. Kehitysvammaisten tehohoitoa on rajattu ennakkopäätöksillä koronaepidemian varalta – "Jokaisen tehohoidon tarve pitää arvioida yksilöllisesti"
 4. Lännen Media: Poliisi aikoo hyödyntää teknistä rekisterikilpien lukua Uudenmaan rajoilla
 5. Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja
 6. Ravintolat suljetaan asiakkailta todennäköisesti lauantaina – valtioneuvosto antoi täydentävän asetuksen
 7. Etäopetus koettelee opettajien ja oppilaiden jaksamista
 8. Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin
 9. Heinola kerää nettisivuilleen tekemisvinkkejä arkeen
 10. Ihmisiä voi lomauttaa keskiviikosta alkaen nykyistä lyhyemmällä varoitusajalla
 11. Ruotsin puolella pelätään rajan sulkemisen johtavan terveydenhoidossa katastrofaalisiin seurauksiin
 12. Omaishoitajat ovat joutuneet lujille koronakriisissä – osa vailla vapaapäiviä, osa tiukilla taloudellisesti
 13. Koronakuolemien määrä kasvoi neljällä, tehohoidossa yli 50 potilasta
 14. Hallitus aikoo luopua ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta väliaikaisesti – ei koske tutkintavankeudessa olevia
 15. Kärsivällisyys voi olla koetuksella, jos joutuu neuvomaan iäkästä omaista digilaitteiden käytössä etäisyyden päästä – "Ne, jotka haluavat oppia uutta, voittavat", sanoo Enter ry:n Tiina Etelämäki

Näytä lisää