Pelastaako koulutus?

"Anteeksi, että olen olemassa, ja sori, että olen syntynyt." Näin Jopea lainaten tulisi nykyään aloittaa jokainen mielipidekirjoitus. Tahallisesta väärin ymmärtämisestä ja mielensä pahoittamisesta on tullut muoti-ilmiö, johon presidenttikin uudenvuodenpuheessaan viittasi.

Paljon kirjoittaneena faktatietoihin pohjaten huomaan palautteesta päätellen ärsyttäväni monia, jotka useimmiten huutelevat nimettöminä. Eipä tuo sinänsä haittaa, koska kannustusta ja kiitostakin on tullut kotitarpeiksi.

Vaikka "asia ei minulle kuulu", kuten Pätkä aikoinaan totesi Pekka ja Pätkä -elokuvissa, toivoisi uutenakin vuotena erilaisille mielipiteille olevan tilaa myös puoluekannasta riippumatta.

Vaikka nuorta ja kaunista hallitusta ei saisi arvostella, on pakko todeta asiantuntijoiden suulla, että talousasioissa on menty väärään suuntaan. Kuinka mahtaa onnistua, kun tavoitellaan julkisen talouden tasapainoa, ja samanaikaisesti halutaan lisätä menoja reippaasti?

Koulutukseen satsaaminen on hallituksen ykköstavoite. Korkeakoulutettujen osuus pitäisi nostaa ainakin puoleen ikäluokasta.

Pelkän peruskoulun varassa ei nykyään oikein ura urkene. Pelkkä korkean tason koulutus ei kuitenkaan takaa ruusuista tulevaisuutta maallemme.

Koulutusmiljoonat voivat myös valua hukkaan, jos niitä ei kohdenneta oikein. Meillähän on jo nyt yhä lisääntyvä määrä akateemisia työttömiä.

Jos jokaiselle tarjotaan vain juuri haluamansa alan koulutus, eivät kysyntä ja tarjonta välttämättä kohtaa. Pomoja ja asiantuntijoita lisäämällä työt eivät tule tehdyksi, jos suoritusportaasta puuttuu väkeä.

Teknologiakaan ei korvaa ihmistä kaikilla aloilla, kuten hoitotyössä, vaikka niin luulotellaan. Kukapa korkeasti koulutettu suostuisi ottamaan alempiarvoista työtä vastaan, vaikka sitä tarjottaisiin?

Ulkomailta tuotava työvoima ei taida korjata valtiontaloutta, jos meillä on edelleen omasta takaa satoja tuhansia työttömiä.

Ammattiin valmistumisen vaikeutena on myös opiskelijauupumus. Yhä useampi lukiolainenkin kokee uupuvansa ja jättää jopa opiskelut kesken. Koetaan, että yhteiskunnan asettama vaatimustaso on liian kova, ja moni voi myös vaatia itseltään liikaa.

Tähän mennessä on syrjäytyneitä nuoria jo tullut aivan liikaa, ja ongelmaa on myöhemmin hankala korjata.

Kaikkiin maamme ongelmiin tuntuu median mielestä syyllinen olevan kuitenkin herra nimeltä Donald Trump.

Keskustelu