Tuttu näköalapaikka saattaa sulkeutua

Heinolan korkea rautatiesilta on paikallinen maamerkki, olennainen osa arvokasta kulttuurimaisemaa, joka muodostaa yhden Suomen hienoimmista kaupungin sisääntulonäkymistä. Siltaa on tänä syksynä jälleen kunnostettu, mutta remontilla on myös haittapuolensa.

Liikennevirasto väläytti jo muutama vuosi sitten, että turvallisuussyyt saattavat vaatia sillan kapean jalankulku- ja pyöräilyväylän sulkemista liikenteeltä. Portteja ei sillalle remontissa asetettu, mutta kevyen liikenteen tila kapeni niin, etteivät pyöräilijät enää mahdu sivuuttamaan toisiaan sillalla. Pyöräily- tai jopa kävelykielto voi olla tulossa, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Heinolalaiset ovat kokeneet sillan jalankulku- ja pyöräilyväylän varsin turvalliseksi. Onnettomuuksia ei ole sattunut, vaikka kaiteet ja lankut ovat viime vuodet olleet melko heikossa kunnossa. Sillalta voi pudota virtaan vain hyvin huonolla onnella, ja junan alle joutuminen vaatii jo tahallista yritystä.

Rautatiesilta ei ole Heinolan kevyelle liikenteelle millään lailla välttämätön tai edes kovin tärkeä reitti, mutta virtamaiseman ihailu sillalta on monelle kaupunkilaiselle osa heinolalaista identiteettiä. Turvallisuus saakoon sijansa, mutta sillan pitäisi myös tulevaisuudessa pysyä avoinna kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Keskustelu